Vliegtuigmaatschappij KLM sluit deal met Bank of China
Voor een betere positionering op de Chinese markt heeft luchtvaartmaatschappij KLM afgelopen weekeinde een deal gesloten met de Bank of China. Als onderdeel van de deal zal KLM leningen afnemen van de Chinese bank om de aanschaf van nieuwe vliegtuigen te financieren. Daarnaast zal Bank of China KLM bijstaan bij diverse overige handelsprojecten in China. De met de deal gemoeide bedragen zijn niet vrijgegeven.
Eind vorig jaar bezocht premier Mark Rutte China met een handelsdelegatie van Nederlandse bedrijven. Afgelopen week was het de beurt aan de Chinezen – de Chinese president president Xi Jinping bezocht Nederland, ook in aanloop naar de nucleaire top die afgelopen maandag van start ging, met een delegatie van ruim 200 Chinese bedrijven. Lilliane Ploumen – de huidige Minister van Buitenlandse Zaken – maakte middels een woordvoerder bekend dat tijdens die ontmoetingen contracten met het Nederlandse bedrijfsleven zijn gesloten van zo’n €1,5 miljard.
KLM
KLM heeft tijdens het staatsbezoek van China aan Nederland een overeenkomst afgesloten met de Bank of China. De bank zal leningen afgeven aan de luchtvaartmaatschappij, die zijn positie in China wil uitbreiden. KLM zelf geeft daarbij aan dat ze “de meeste directe verbindingen met China hebben van alle luchtvaartmaatschappijen in Europa”. Naast leningen zal KLM door de Chinese bank ondersteund worden bij diverse overige handelsactiviteiten. Over de waarde van de te verstrekken leningen en de financiële details van de deal is geen verdere informatie vrijgegeven.
Doorbraak
In het kader van de gesloten overeenkomsten tussen China en Nederland, ondermeer binnen de energie- en zuivelsector, sprak Camiel Eurlings – voormalig minister (Verkeer en Waterstaat) in het vierde kabinet van Balkenende en nu president-directeur van KLM – van een doorbraak. “Dit is een van de vele momenten waarop je ziet dat het loont om een goed partnerschap met China te hebben”, liet hij eerder doorschemeren tegenover de NOS.