Nederlandse fraudeurs reden voor nieuwe 1 pond munt

27 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Nederlanders zijn in de UK in grote mate betrokken bij valsemunterij. Om die reden heeft het Britse ministerie van Financiën besloten om vanaf 2017 een nieuwe £1 munt te zullen invoeren. De nieuwe munt zal niet langer rond zijn maar 12-hoekig. Zodoende zal de Britse munt minder makkelijk zijn na te maken. Dat stelde George Osborne, de Engelse minister van Financiën, afgelopen weekeinde.

Nederlandse valsemunterij

De aanleiding van de beslissing van het Britse ministerie voert terug naar de Nederlandse organisatie European Central Mint (ECM), een muntperser uit Amsterdam. Volgens de Britse krant, The Independent, zou de Nederlandse organisatie zo’n £30 mijoen aan vals geld via frauduleuze bedrijven in de UK in circulatie hebben gebracht.

Nederlandse fraudeurs reden voor nieuwe 1 pond munt

Eind vorig jaar kwam de fraude aan het licht, toen de FIOD, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (deel van de belastingdienst), een inval had gedaan bij de Nederlandse muntperser ECM. Als gevolg van de FIOD acties werden diverse medewerkers van het bedrijf vastgenomen en werden er spullen in beslag genomen, waaronder macines waarmee de valse ponden zouden zijn geproduceerd. Volgens de bevindingen zou ECM in de afgelopen jaren omgerekend jaarlijks zo’n 4,8 miljoen euro aan vals geld in omloop hebben gebracht via frauduleuze Britse organisaties. In totaal zou er voor ruim £30 miljoen zijn gefraudeerd en zou het valse geld vanuit Amsterdam gesmokkeld zijn naar havens in Groot Brittannië.

Nieuwe pond

Om de fraude tegen te gaan heeft het Britse ministerie van Financiën besloten vanaf 2017 een nieuw pondstuk te introduceren. Het nieuwe muntstuk zal niet langer rond zijn, maar 12-hoekig en verder uit twee type metalen bestaan in plaats van slechts een, zoals nu nog het geval is. Door de nieuwe vorm zal het muntstuk veel moeilijker te dupliceren zijn.