Qredits helpt bij wederopbouw Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius

15 februari 2018 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

Microkredietverstrekker Qredits biedt ondernemers op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius leningen tegen een zeer lage rente. De kredieten worden geboden met steun van de Nederlandse overheid en moeten bijdragen aan de wederopbouw van de eilanden, die in september werden getroffen door orkaan Irma.

Op 6 september werden de Bovenwindse Eilanden – Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba – flink toegetakeld door de categorie-5 orkaan Irma, de krachtigste storm die in tijden over het Caraïbisch gebied heeft geraasd. Vanuit de Nederlandse overheid is er een wederopbouwfonds opgezet voor de drie eilanden, die van eind november tot begin december werden bezocht door staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Tijdens het bezoek, dat volledig in het teken stond van de wederopbouw van de eilanden, maakte Knops bekend welke partijen er betrokken zullen zijn in het opgestelde wederopbouwplan.

Een van deze partijen is Qredits, een stichting die zich richt op het bieden van microkredieten en advies aan (startende) mkb’ers, zodat ondernemers die via het reguliere circuit geen toegang hebben tot verschillende financiële diensten, economische, financiële en sociale onafhankelijkheid kunnen verkrijgen. Als onderdeel van het hulpplan voor de getroffen eilanden kan Qredits met hulp van de overheid zakelijke kredieten verstrekken aan ondernemers tegen een zeer lage rente van 2%.

De mogelijkheid hiertoe wordt geboden op alle drie de (Nederlandse) Bovenwindse Eilanden. De regeling is beschikbaar voor zowel startende als bestaande ondernemers, die allemaal een aanvraag kunnen indienen bij Qredits. In toelichting op de betrokkenheid van de microkredietverstrekker, benadrukt staatssecretaris Knops het belang van ondernemerschap op de eilanden: “Ik ben blij met de samenwerking met Qredits. Het is voor de werkgelegenheid van belang dat ondernemers snel kunnen herstarten. Nieuwe bedrijfjes zorgen voor een meer diverse en weerbare economie. Daar profiteert de hele samenleving van.”

Qredits helpt bij wederopbouw Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius

Een van de ondernemers die met hulp van Qredits zijn zaak weer op kan starten, is Eric Bendahan. Tot voor kort had hij op Sint Maarten – het eiland dat het zwaarst werd getroffen door Irma – een goed lopend bedrijf, ontstaan als familiebedrijf. Hij werd echter slachtoffer van de ravage die de tropische cycloon achterliet. Voor diens komst transporteerde Bendahan met zijn bedrijf CIRExpress goederen over land en zee. De verwoestende storm liet zijn sporen achter op het kantoor en heeft het materiaal van Bendahan aangetast.

Met het krediet van Qredits heeft hij een vrachtauto kunnen kopen. Hiermee kan hij beantwoorden aan de grote vraag naar vervoer die er momenteel is op het eiland. Zo kan hij spullen vervoeren voor de wederopbouw. Op deze manier zorgt de vrachtauto niet alleen voor inkomsten die Bendahan goed kan gebruiken, maar voorziet hij met zijn truck tegelijk in een urgente behoefte op Sint Maarten. Daarnaast zorgt de lage rente ervoor dat hij de ruimte heeft om zijn kantoor weer op te knappen en om zo snel mogelijk samen met zijn familie weer de ondernemer te worden die hij was voordat de storm langskwam.

Dit project is één van de early recovery-projecten die, onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, worden gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor de Bovenwindse Eilanden. Voor de early recovery-fase is €7 miljoen beschikbaar gesteld voor projecten die een direct effect hebben voor de bevolking op het zwaar getroffen Sint Maarten.

Qredits is overigens al langer werkzaam in het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk. Zo is de sociale onderneming – waar ondernemers tot €250.000 aan krediet kunnen verkrijgen – al sinds 2015 actief op Bonaire. Daarop volgden vorig jaar de vestigingen op Aruba en de Bovenwindse Eilanden. Dit jaar zal ook op Curaçao een vestiging worden geopend om ook daar het ondernemerschap te stimuleren.

Tot op heden heeft Qredits meer dan 11.000 kredieten verstrekt voor een totaalbedrag van ruim €237 miljoen. Daarmee is de stichting de grootste alternatieve kredietverstrekker voor ondernemers in Nederland. “Het doel is om dromen van ondernemers mogelijk te maken. Vertrouwend op de kracht van hun ondernemerschap”, aldus Qredits, dat tot slot aangeeft dankbaar te zijn “voor haar rol in de wederopbouw van Sint Maarten”.