ABN AMRO en SVOW strijden tegen financieel misbruik ouderen

06 oktober 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

ABN AMRO en de stichting Samen Veilig Ouder Worden (SVOW) gaan de krachten bundelen om zoveel mogelijk te vermijden dat ouderen (opnieuw) slachtoffer worden van financieel misbruik. Ouderen worden ieder jaar namelijk voor tienduizenden euro’s opgelicht, vaak door personen in hun naaste omgeving.

Je moet er niet aan denken, maar toch gebeurt het vaak. Ouderen die financieel misbruikt worden door mensen van wie zij meestal afhankelijk zijn voor bijvoorbeeld zorg of andersoortige hulp. Deze kwetsbare groep is veelal aangewezen op personen die zij hun vertrouwen geven en waarvan aangenomen mag worden dat deze veilig en verantwoord omspringen met hun geld en spullen. Helaas is dat niet altijd het geval. Ieder jaar worden naar schatting 30.000 ouderen slachtoffer van diefstal en financiële misleiding. In 85% van de gevallen is het iemand uit de directe vertrouwensomgeving die verantwoordelijk is voor dit misbruik.

Een stichting die hier wat tegen doet is stichting SVOW. De stichting probeert deze gevallen terug te dringen en helpt bovendien om het gevoel van gekrenkt vertrouwen bij ouderen weer te herstellen. Stichting SVOW biedt verschillende oplossingen op het gebied van preventie en stoppen van financieel misbruik zoals voorlichting, mediation en nazorg.

ABN AMRO Seniorencoaches

Ook grootbank ABN AMRO draagt zijn steentje bij tegen financieel misbruik van ouderen. Bij de bank werken maar liefst veertien speciaal opgeleide Seniorencoaches die door het hele land actief zijn. Zij komen bij de klant thuis op bezoek of ondersteunen via de telefoon, webcam en e-mail. De Seniorencoach helpt met de dagelijkse bankzaken, waarvoor de klant normaal een afspraak op het kantoor zou maken. De Seniorencoaches van ABN AMRO zijn getraind in het herkennen van signalen die kunnen wijzen op mogelijk financieel misbruik.

ABN AMRO en SVOW strijden tegen financieel misbruik ouderen

Recent hebben SVOW en ABN AMRO de handen ineengeslagen en besloten hun kennis en ervaring direct bij elkaar te brengen om financieel misbruik van ouderen te voorkomen en terug te dringen. Thérèse van der Velden, voorzitter stichting SVOW: "Wij verwelkomen ABN AMRO als ons eerste bancaire lid bij de "SVOW CLUB" Bij het bestrijden van financieel misbruik heeft de financiële sector een belangrijke signaalfunctie. Wij zijn blij dat ABN AMRO binnen de financiële sector het voortouw neemt om te zorgen dat slachtoffers van financieel misbruik de juiste hulp krijgen."

Samenwerking met SVOW

Frans van der Horst, CEO Retail Banking ABN AMRO, stelt in een reactie op de samenwerking: "Wij zijn erg blij te gaan samenwerken met de stichting Samen Veilig Ouder Worden. Onze Seniorencoaches hebben dagelijks te maken met mensen die steeds afhankelijker worden van hun omgeving. Die afhankelijkheid maakt ze kwetsbaarder voor financieel misbruik. Door de samenwerking met SVOW zijn onze Seniorencoaches nog beter in staat om onze klanten langer en meer zelfstandig te laten bankieren en ze beter naar hulp te kunnen leiden als er toch iets mis gaat."

De bank komt ook regelmatig in contact met klanten die al slachtoffer zijn geworden van oplichting in hun directe vertrouwensomgeving. Ze geven bijvoorbeeld hun betaalpas en pincode mee aan familie of verzorgers om boodschappen te doen. Deze persoon neemt vervolgens wat extra geld op of koopt direct wat extra boodschappen voor zichzelf en maakt hiermee misbruik van het in hem of haar gestelde vertrouwen. Het slachtoffer neemt dan vaak contact op met de afdeling Fraude van ABN AMRO.

De medewerkers van ABN AMRO kunnen door de samenwerking met SVOW de klant beter helpen: door te wijzen op de expertise van stichting SVOW op het gebied van nazorg, en hulp te bieden bij het herstellen van de beschadigde vertrouwensband.