Voormalige bankenwebsites misbruikt door hackers

12 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

In Amerika worden enkele duizenden webpagina’s van failliete of overgenomen banken misbruikt door hackers met kwade intenties. Volgens een onderzoek door de Amerikaanse universiteit Southern Methodist University in Dallas zijn in het afgelopen decennium zo’n 3.000 websites in de VS geïnfecteerd met virussen of andere schadelijke malware.

Overnames en failissementen
Veel banken in de Verenigde Staten hebben in de afgelopen jaren de zeggenschap verloren over door hen zelf geëxploiteerde websites. Doordat banken werden overgenomen, of failliet werden verklaard werden veel websites verkocht, vaak tegen gunstige tarieven. Volgens een studie van professor Tyler Moore en Richard Clayton, respectievelijk verbonden aan de Southern Methodist University in Dallas, en de University of Camebridge, zijn destijds een paar duizend bankenwebsites opgekocht door hackers, vaak voor een habbekrats.

Hackers gebruiken oude websites banken

Cybercriminaliteit
Volgens de onderzoekers wemelt het op ruim eenderde – zo’n 1.030 in totaal – van deze (voormalige) Amerikaanse bankensites van de virussen en andere malware. Deze malware wordt ingezet door de hackers om klanten te misleiden en zodoende bijvoorbeeld informatie (zoals inloggegevens) te onttrekken, hen lastig te vallen met advertenties of van andere rotzooi te voorzien.

De reden dat hackers hier brood in zien is helder: Doordat een deel van de banken vaak een goed imago genoot, vertrouwen de consumenten deze websites of de informatie die zij van de site ontvangen. Sterker nog, de hackers kunnen websites soms enorm doen lijken op die van bestaande banken, waardoor de klant geen argwaan krijgt. Zodoende kunnen de cybercriminelen persoonlijke informatie ontfutselen. Het fenomeen kan in zekere zin vergeleken worden met ‘phishing’ praktijken, het ontfutselen van bank-inloggegevens door middel van nep mails of –telefoontjes.