Jaarlijks uitbetaald vakantiegeld wordt bewuster besteed

27 juni 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Mensen die hun vakantiegeld in één keer ontvangen, in plaats van verspreid over het jaar, gaan bewuster met dit geld om. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Nibud. Vakantiegeld dat in één keer ontvangen wordt, wordt vaker gebruikt om mee te sparen of te beleggen, vooral onder de hogere inkomens. 

Ieder jaar voert het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onderzoek uit naar de manier waarop Nederlanders het door hen ontvangen vakantiegeld besteden. Voor de 2017-editie hebben ruim 1.100 respondenten een online vragenlijst ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt dat het grootste deel (84%) van de respondenten zijn vakantiegeld in één keer ontvangt. 13% ontvangt zijn vakantiegeld als maandelijkse toevoeging aan het salaris. Van de eerste groep wordt het geld door 48% gebruikt om van op vakantie te gaan, gebruikt 40% zijn of haar vakantiegeld om mee te sparen en komt bij 16% het geld ‘op de grote hoop’. Voor de personen bij wie het vakantiegeld maandelijks wordt uitbetaald geldt dat men twee keer zo vaak het vakantiegeld als niet bijzonder bestempelt (38%) en het niet als extraatje ziet. Men gaat er minder vaak van op vakantie (33%) en gebruikt het minder vaak om mee te sparen (27%).

Bestemming vakantiegeld

Het aantal Nederlanders dat zijn of haar vakantiegeld aanwendt om mee te sparen is de afgelopen jaren toegenomen. In 2002 was dit bijvoorbeeld nog maar 22%, terwijl nu 38% van alle Nederlanders spaart met zijn of haar vakantiegeld. Nibud-directeur Gerjoke Wilmink verklaart: “Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden. Denk aan het opvangen van het eigen risico in de zorg, of het feit dat vanaf 2018 bij de aankoop van een huis niet meer dan de waarde van een huis mag worden geleend.” 

Daarnaast blijkt dat respondenten met een hoger inkomen (boven modaal: 48%) vaker sparen met hun vakantiegeld dan respondenten die onder modaal verdienen (22%). Bovenmodale verdieners gebruiken daarnaast het vakantiegeld vaker om mee te beleggen – 10% belegt zijn of haar vakantiegeld, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.