8 op de 10 ouders checkt regelmatig bankrekening kind

28 maart 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Bijna acht op de tien jongeren overleggen bij grote online uitgaven (meer dan €50) altijd eerst met hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken onder 1.100 jongeren van 11 tot en met 16 jaar Bij online uitgaven moeten jongeren vaker overleggen met hun ouders, dan bij uitgaven in een winkel. Driekwart van de jongeren mag van zijn ouders meestal wel zelf bepalen waaraan ze hun eigen geld uitgeven.

In het kader van de Week van het geld 2017 heeft de organisator van de themaweek, platform Wijzer in Geldzaken*, onderzoek gedaan naar hoe ouders omgaan met de bankzaken van hun kinderen, en hoe jongeren dit zelf ervaren.

8 op 10 jongeren heeft betaalrekeningAcht op de tien jongeren hebben een betaalrekening en drie kwart heeft een spaarrekening, blijkt uit het onderzoek. Dit neemt toe naarmate jongeren ouder worden. Zo hebben vrijwel alle jongeren (95%) van 15 en 16 jaar een betaalrekening. Bij 11- en 12- jarigen is dit 64%. Bij zes op de tien jongeren wordt het zakgeld direct op hun bankrekening gestort.

Verder krijgt eén op de vijf jongeren kleedgeld. 11- en 12- jarigen krijgen minder vaak kleedgeld (9%) dan 13- en 14-jarigen (22%) en 15- en 16-jarigen (32%). Gemiddeld krijgen 13-/14-jarige jongeren per maand €53 kleedgeld, terwijl dat bij 15-/16-jarigen iets hoger ligt: €55. 

De helft van de jongeren met een betaalrekening heeft de afgelopen drie maanden iets online gekocht van zijn eigen geld. Gemiddeld besteedden deze jongeren in totaal €54,- aan hun online aankopen. Het vertrouwen in webshops is groot. Een meerderheid van de jongeren vertrouwt erop dat een bedrijf het product bij hen aflevert als ze online iets besteld en betaald hebben. Eén op de vijf jongeren heeft wel eens spijt gehad van zijn online aankoop.

Wat heb je online gekocht - op welke manier heb je betaald

Fysieke winkels blijven in trek bij jongeren. Hoewel een meerderheid de voorkeur heeft om toegangskaarten voor uitjes, games, muziek en films online te kopen, worden producten als kleding, voeding, cadeaus en gadgets nog steeds liever in een ‘echte’ winkel gekocht.

ben je het eens of oneens met deze stellingen

Circa zestig procent van de jongeren beschouwt online bankieren als veilig. Slechts een klein deel van de jongeren bewaart zijn geld liever thuis dan op de bank. Dit betekent niet dat contant geld volgens jongeren kan worden afgeschaft. 75% vindt contant geld niet overbodig.

* Wijzer in Geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform.