Lazard begeleidt mogelijk megadeal in tabaksector

05 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

De Amerikaanse zakenbank Lazard gaat mogelijk een grote deal binnen de tabaksindustrie begeleiden. De bank zou ingeschakeld zijn door RJ Reynolds, een grote tabaksfabrikant in de VS, om de mogelijke overname van activiteiten van concurrent Lorillard te onderzoeken. Een transactiebedrag zou mogelijkerwijs rond de $20 miljard kunnen liggen (zo’n €14,5 miljard).

Het is vooralsnog onduidelijk of RJ Reynolds interesse heeft in een complete overname of onderdelen van hun branchegenoot. Als een overname plaatsvind, dan zou het een van de grootste deals betekenen binnen de tabaksmarkt. RJ Reynolds is overigens voor 42% in handen van British American Tobacco (BAT). A.s. juli zal een ‘standstill agreement’ aflopen, een contract dat een mogelijke vijandige overname belet door BAT.

Lazard begeleidt mogelijk megadeal in tabaksector

Dalende verkopen en e-sigaretten

Veel tabaksproducenten kampen met tegenvallende verkopen door ondermeer de inspanningen van de overheid om consumenten op de gezondheidsrisico’s van roken te wijzen, en door de opkomst van elektronische alternatieven, de zogenaamde e-sigaretten. Lorillard is ondermeer bekend voor merken als Maverick, Old Gold en Kent, en daarnaast is hun merk Newport de best verkopende mentholsigaret in de VS.

Lorillard was verder een van de eerste tabaksfabrikanten die de markt instapte voor e-sigaretten door het merk Blu te kopen in 2012 voor $135 miljoen. Vanuit dat oogpunt lijkt de interesse van RJ Reynolds een strategische keuze te zijn.