Mastercard en Visa onder druk vanwege te hoge kosten

28 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Winkeliers en andere ondernemers gaan minder betalen voor transacties die worden gedaan met Mastercard. De creditcardfirma verlaagt de komende twee jaar de interbancaire tarieven voor de verwerking van betalingen, van 0,9% naar 0,3% van het totaalbedrag. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dat bekendgemaakt.

ACM onderzoek naar hoge tarieven

De Autoriteit Consument en Markt had bij Mastercard geklaagd over de hoge tarieven in Nederland, nadat de ACM door ondernemers was benaderd over deze tarieven. Als reactie op deze signalen stelde de ACM een nationaal onderzoek in. Al eerder had de Europese Commissie een onderzoek naar de internationale tarieven van Mastercard gedaan.

Dalende tarieven

De tarieven die de banken elkaar rekenen voor het verwerken van binnenlandse betalingen waren door Mastercard vastgesteld op 0,9%. In juni dalen deze tarieven naar 0,7% en op 1 januari 2015 naar 0,5%. Omdat de banken minder kosten hebben voor transacties met Mastercard, zullen de tarieven die banken aan winkeliers rekenen ook dalen, neemt de ACM aan. Een winkelier betaalt nu tussen de 2% tot 4% van het totale bedrag aan transactiekosten aan zijn bank, 60% daarvan wordt bepaald door de tarieven die Mastercard aan de banken stelt, zegt een woordvoerder van de ACM.

VISA - Master

Detailhandel blij met verlaging

Daar Mastercard de toezegging deed om de hoogte van de tarieven te laten zakken, zal ACM verder geen onderzoek doen naar eventuele overtreding vn de mededingingsregels door de creditcardfirma. Detailhandel Nederland is blij met de verlaging van de tarieven. “Dit is een belangrijke stap in de richting van een eerlijker betalingsverkeer”, stelt de branchevereniging in een verklaring. Detailhandel Nederland protesteert al jaren tegen de tarieven van creditcardmaatschappijen, omdat de vereniging vindt dat de kosten veel te hoog zijn. “Het zou Mastercard sieren als ze de kosten terugbetalen”, aldus de branchevereniging.

Ook Visa verlaagt z’n tarieven

Bovendien is bekend gemaakt dat ook creditcardfirma Visa de kosten van betalingsverkeer gaat verlagen. De Europese Commissie heeft gemeld dat Visa de kosten voor het betalen met betaalpassen moet verlagen. De creditcardfirma gaat de kosten voor betalingen met creditcards met 40% tot 60% verminderen. Consumentenorganisaties en bedrijven hebben de afgelopen jaren Brussel onder druk gezet om te bereiken dat de kosten die Visa voor betalingen rekent te verlagen. De Europese Commissie heeft toen een onderzoek naar de internationale tarieven van Visa gedaan en vervolgens een overeenkomst gesloten met Visa.

Afspraken en boeteclausules Europese Commissie

De creditcardfirma kwam met de Europese Commissie overeen dat behalve de gebruikelijke betaalkosten ook de prijs voor grensoverschrijdende transacties met creditcards en andere betaalpassen verlaagd worden. De afspraken gelden voor vijf jaar en Visa kan bij overtredingen op boetes rekenen.