Drie zakenbanken leiden Liberty Global - Ziggo deal

05 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Internet- en televisieleveranciers Ziggo en UPC staan voor een grootschalige fusie. Het Amerikaanse Liberty Global, moederbedrijf van UPC, bracht onlangs een megabod uit van €10 miljard op Ziggo. Als de overname doorgang vindt dan krijgt Liberty Global maar liefst 90% van Ziggo in handen. Zakenbanken Merrill Lynch, Morgan Stanley en JP Morgan zijn betrokken bij de deal.

Ziggo

Liberty Global was al langer in gesprek met Ziggo over een overname. Als de deal beklonken wordt, dan verdwijnt UPC definitief en gaat het nieuwe kabelbedrijf verder onder de naam Ziggo. Het hoofdkantoor zal zich in Utrecht vestigen. De gezamelijke omzet van UPC en Ziggo komt dan uit op circa €2,5 miljard. Het klantenbestand zal gaan bestaan uit zo’n 4,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

Liberty Global - Ziggo

Concurrentiepositie

Ingewijden hielden rekening met de verdwijning van de naam Ziggo, aangezien UPC in verscheidene landen vertegenwoordigd is. Aandeelhouders moeten zich nog uitlaten over het bod. Bovendien moet toezichthouder Autoriteit Consument & Markt zich nog buigen over de gevolgen van de fusie inzake de concurrentiepositie van de twee kabelbedrijven.

Betrokken partijen

Bij de overname zijn een rits partijen betrokken. Liberty Global laat zich adviseren door de Amerikaanse zakenbanken Merrill Lynch en Morgan Stanley. Aan de zijde van Ziggo wordt het financiële consult verzorgd door JP Morgan. Ook advocatenkantoren hebben inspraak: Allen & Overy staat Liberty Global bij, terwijl Freshfields Bruckhaus Deringer Ziggo van juridische advies voorziet. Ook ABN AMRO, waar Hugo Peek leiding geeft aan een team, bracht zijn advies uit aan Ziggo.