Portugal verkoopt kunst genationaliseerde bank

05 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Portugese regering verkoopt 85 schiderijen van de Spaanse surrealist Joan Miró. Deze topwerken waren tot 2008 in het bezit van de Portugese bank Banco Portugues de Negocios. In 2008 werd deze bank genationaliseerd en werden de werken van Joan Miró publiek bezit. De Portugese regering denkt hiermee een deel van het geld terug te verdienen dat was gemoeid met de redding van de bank. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard.

Opbrengst tussen €50 miljoen en €100 miljoen

De werken van Miró gaan bij veilinghuis Christie’s in Londen onder de hamer en moeten volgens experts tussen de €50 miljoen en €100 miljoen opbrengen. De Portugese staat rekent op minstens €50 miljoen. Het gaat onder meer om de schilderijen ‘Peinture’, ‘L’oiseau-nocturne’ en ‘ Femme et oiseau’, die elk op een waarde van meer dan €1 miljoen worden geschat.

Bijdragen aan dichten begrotingstekort

“Ik vind de collectie niet van groot belang voor Portugal”, zegt Jorge Barreto Xavier staatssecretaris van Cultuur van Portugal eerder dit jaar. “Op dit moment heeft Portugal de opbrengst van de verkoop hard nodig. We zitten met een fors begrotingstekort. Iedereen, ook wij van de cultuursector moeten een steentje bijdragen”, aldus de Portugese staatssecretaris.

BPN - Kunst

Grote fout

Er ook een tegenbeweging gestart, met een petitie tegen de verkoop. “Het is een van de belangrijkste collecties van Joan Miró in de wereld, ter vergelijking, het gaat om ongeveer een derde van het totale aantal schilderijen dat de Fundació Joan Miró in Barcelona bezit. Je bent gek als je dat zomaar weg doet”, zegt een initiatiefnemer van de petitie tegenover de Belgische krant De Standaard.

Verkoop kan doorgaan

De Socialistische Partij, de belangrijkste Portugese oppositiepartij, heeft ook een verzoek bij de rechtbank ingediend, om de verkoop te blokkeren. De rechter oordeelde echter eerder deze week dat de verkoop kan doorgaan.

Ook andere banken kennen flinke kunstschatten

Deze zaak is ook interessant in verband met de ontmanteling van Dexia in België. De omvangrijke kunstcollectie van Dexia van meer dan 4500 kunstwerken kwam daarmee in handen van de Belgische overheid. De kunstcollectie omvat Vlaamse meesters uit de 16de en 17de eeuw, maar ook moderne en hedendaagse kunst van 1860 tot heden.