Deense en Zweedse bank boycotten Israelische banken

03 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Twee van de grootste banken in Noord-Europa zijn van plan om hun investeringen in Israëlische banken stop te zetten om juridische en ethische redenen. Dat meldt de Hebreeuwse nieuwssite Walla zaterdag.

Het betreft de grootste bank van Denemarken, Danske Bank, en het Zweedse Nordea Bank. Volgens Walla gaat Danske Bank de Israëlische Bank Hapoalim boycotten omdat de bank investeert in nederzettingen in de Groene Lijn. En Nordea Bank, de grootste in Scandinavië, heeft om opheldering gevraagd aan Bank Leumi en Mizrahi-Tefahot Bank over hun activiteiten in Judea en Samaria.

Jerusalem - Israel

Nederland

In Nederland zien we dezelfde ontwikkeling. Begin januari maakte de Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM bekend te stoppen met beleggingen in vijf Israëlische banken, omdat deze betrokken zijn bij het financieren van de bouw van Joodse nederzettingen in bezette Palestijnse gebieden.

Waarschuwing aan het adres van Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde Israël dit weekend voor de groeiende sancties. In een reactie hierop liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat de groeiende wereldwijde campagne om zijn land te straffen voor nederzettingen op de Westoever een risico vormt voor de totstandkoming van een vredesakkoord. De Palestijnen zouden namelijk hierdoor minder bereid zijn om compromissen te sluiten voor een vredesakkoord.