ING en Whydonate starten pilot contactloos doneren

10 januari 2017 Banken.nl 4 min. leestijd

Whydonate en ING hebben samen een contactloze collectebus ontwikkeld, die mensen in staat stelt te doneren aan het goede doel via contactloos betalen. Samen proberen ze een omwenteling te realiseren in de aflopende inkomsten uit collecterondes. Begin 2017 starten de initiatiefnemers met het testen van de collectebus via een pilot bij verschillende goede doelen.

Uit een recent onderzoek van het ING Economisch Bureau naar het donatiegedrag in Nederland, getiteld ‘Van donatie naar relatie’, blijkt onder meer dat de fondsenwerving van goede doelen in Nederland door middel van collecten en mailingacties sterk is afgenomen de afgelopen jaren. Tussen 1993 en 2013 zijn de gemiddelde donaties per huishouden teruggelopen met 33% (gecorrigeerd voor inflatie). Een van de redenen die kan worden aangewezen voor de sterke daling van de collectedonaties aan goede doelen is de terugloop van het gebruik van contant geld. Uit gegevens van ING blijkt dat 52% van de consumenten nooit of slechts soms contant geld in huis heeft.

In plaats van contant betalen consumenten in Nederland steeds vaker met betaalpassen. Ook contactloos betalen maakt een snelle opkomst. Het maken van donaties kan echter in veel gevallen nog niet via een contactloze betaalpas. Een van de eerste voorbeelden waarbij doneren via contactloos betalen mogelijk gemaakt werd was de actie van Serieus Request met contactloze betaalterminals op treinstations, in samenwerking met ABN AMRO. Maar bij contactloos betalen bij de collecteur aan de deur was nog niet mogelijk. 

ING en Whydonate starten pilot contactloos doneren

Daar hebben Whydonate en ING verandering in gebracht. Whydonate, een online donatieplatform, heeft samen met ING en het ING innovatielab ICEC (ING Customer Experience Center) een collectebus ontwikkeld die mensen in staat stelt om te doneren via een contactloze betaling. In het ICEC werken startups aan het verder uitwerken en testen van hun ideeën met de hulp van ING. Whydonate was één van deze startups en wilde zijn donatieplatform uitbreiden met een nieuwe manier van collecteren. Niels Corver, medeoprichter van Whydonate, vertelt: “Collecteren levert voor goede doelen steeds minder op en ook het vinden van collectanten is moeilijker. Vanuit die gedachte hebben we de contactloze collectebus ontwikkeld.”

“Nu steeds minder mensen contant geld in huis hebben, zijn goede doelen op zoek naar nieuwe manieren om geld in te zamelen met collectes. Bij de contactloze collectebus kunnen mensen snel, makkelijk en veilig geld doneren met een contactloze betaalpas of met hun mobiele telefoon. Whydonate en ING willen op deze manier goede doelen helpen hun inkomsten te verhogen”, aldus Kirsten Ottens, Manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij ING.

Corver vervolgt: “We willen de collectebus daarbij koppelen aan het platform van Whydonate. Hier kunnen mensen, die niet aan de deur zijn benaderd, online doneren en kunnen collectanten direct zien hoeveel ze hebben opgehaald voor hun goede doel. Dit maakt collecteren makkelijker en vooral ook leuker.”

Begin volgend jaar wordt de collectebus uitvoerig getest door middel van een pilot. Er is ruimte voor meerdere goede doelen om deel te nemen aan de pilot. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij Whydonate.