HSBC beperkt grote geldopnames zonder bewijsstukken

27 januari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Bij de Britse bank HSBC zijn grote geldopnames niet meer mogelijk zonder een bewijs waaruit blijkt waarvoor het geld bedoeld is. Dat berichtte British Broadcasting Corporation Radio afgelopen weekend. Volgens HSBC is dit een gevolg van de aanscherping van haar beleid om financiële criminaliteit tegen te gaan.

Geen geldopnames van boven £5000

Afgelopen weekend meldden verschillende klanten op British Broadcasting Corporation Radio 4 dat ze geen bedragen van hun rekening konden opnemen van boven de £5000. Ze waren volgens de bank onvoldoende in staat om aan te tonen wat ze met het geld van plan waren.

HSBC-Bank-beperkt-grote-geldopnames-zonder-bewijs

Gevolg van een beleidswijziging tegen witwassen van geld

Inmiddels heeft HSBC haar excuses aangeboden. Volgens de bank worden in sommige gevallen om bewijs gevraagd bij grote geldopnames. De bank zegt dat het voor klanten niet verplicht is om bewijsstukken te verstrekken voor grote geldopnames. En bij gebrek aan bewijs zal de bank geen geldopnames weigeren, aldus de bank in een verklaring. Wel is er sprake van een beleidswijziging waardoor ongewone geldbewegingen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Twee jaar geleden werd HSBC beschuldigd van het feit dat ze onvoldoende controles had ingebouwd om witwaspraktijken te voorkomen waardoor transacties van honderden miljoenen konden plaatsvinden, onder ander voor het witwassen van drugsgeld uit Mexico.