Einde van hedendaagse geldautomaat in zicht?

06 januari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Tot begin deze eeuw nauwelijks denkbaar, maar de toekomst van de hedendaagse geldautomaten staat onder druk. Door de razendsnelle opkomst van mobiel bankieren en doordat pinbetalingen steeds meer de functie van contant geld overnemen wordt ‘geld uit de muur trekken’ steeds minder gangbaar. Daarnaast stijgen de kosten voor het exploiteren van een geldautomaat, mede doordat er steeds strengere beveiligingseisen worden gesteld aan de locaties waar de geldautomaten staan.

Toch staat de ontwikkeling van de geldautomaat van de toekomst niet stil. Daar waar een aantal banken het aantal geldautomaten terugbrengt, investeren andere banken in de geldautomaat van de toekomst.

Geldautomaat 2.0

Het aantal opnames bij geldautomaten daalt al jaren. Uit cijfers van DNB blijkt dat de cashopnamen bij geldautomaten terug liepen van €52 miljard in 2010 tot €49 miljard in 2012. De verwachting is dat deze trend zich doorzet. Rabobank verwacht dat het aantal opnames via geldautomaten richting 2015 met 30 tot 40% daalt ten opzichte van 2008. Toch zijn er ook banken die toekomst zien in het gebruik van de geldautomaat. Deze geldautomaat heeft echter niet alleen de functie om in contant geld te voorzien, maar moet een alternatief zijn voor het vaak dure en inefficiënte bankkantoor.

Einde van hedendaagse geldautomaat in zicht

Banken innoveren met geldautomaat

In Nederland kennen we naast de traditionele geldautomaat ook automaten met meer functies, zoals een automaat waar geld gestort kan worden.  Deze functies staan echter in schril contrast met de mogelijkheden die de geldautomaat van de toekomst moet bieden. In 2013 heeft een aantal banken  en producenten geëxperimenteerd met innovaties en toepassingsmogelijkheden van de geldautomaat.  Banken.nl zet een aantal moglijke functies en ontwikkelingen van de geldautomaat op een rij:

  • De opkomst van de interactieve geldautomaat met videochat optie, ook wel Video Teller Machine (VTM) genoemd. Met de VTM kan de consument op interactieve wijze financiële transacties uitvoeren, vragen stellen aan een medewerker van de bank, krediet aanvragen etc.. Bij verlies van je pinpas is het mogelijk om je te identificeren via ID-kaart of rijbewijs. De dienstverlening via de VTM is sneller en efficiënter dan een traditionele bankkantoor. Voor banken en consumenten kan de VTM dus een goed alternatief zijn voor het bankkantoor. Bank of America is een van de eerste banken die de traditionale geldautomaat momenteel vervangt met de VTM. Ook de Turkse Ziraat Bank implementeert deze interactieve geldautomaat.
  • Banken en producenten experimenteren met het integreren van mobiele applicaties (zoals op de smartphone) en de functies van een geldautomaat. Zo kunnen consumenten met een app - Mobile Cash Access  - geplande transacties voorbereiden en opslaan op hun app. Vervolgens kunnen zij bij een bezoek aan een geldautomaat de app gebruiken om direct hun transacties uit te voeren zonder gebruik van hun betaalpas. Dit versnelt het transactieproces aanzienlijk
  • In Engeland is sinds 2013 een aantal prototypes te vinden van een geldautomaat met de look en feel van een tablet of smartphone
  • Geldautomaat die ook een uitgifte- en innamepunt is voor tickets, bijvoorbeeld voor een concert en voor sportwedstrijden
  • Geldautomaat die werkt op alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie
  • Nieuwe identificatietechnieken zoals een handpalmscanner en gezichtsherkenning. waardoor het apparaat minder fraudegevoelig is dan traditionele automaten. In het kader van veiligheid zijn er ook geldautomaten die voorzien zijn van camera om te zien wat er achter je gebeurt.
  • Geldautomaat met Near Field Communication (NFC) waarmee de kaart niet meer in een sleuf hoeft te worden gelezen.