Verzet tegen Volcker Rule door kleine banken

27 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Kleine Amerikaanse banken hebben een rechtszaak aangespannen tegen de wetgeving die banken verbiedt om te handelen voor eigen rekening, de zogeheten Volcker Rule. Dit melden diverse Amerikaanse media. Volgens de American Bankers Association betekent de Volcker Rule een verliespost van ongeveer $600 miljoen voor kleine banken in de VS.

Volcker Rule

Vorige week hebben vijf federale toezichthouders in de VS ingestemd met een ingrijpende hervorming van de Amerikaanse bankensector: the Volcker Rule. De wet moet een nieuwe financiële crisis voorkomen door banken te verbieden om ongeoorloofde risico's te lopen met het handelen voor eigen rekening. In 2015 zullen de Amerikaanse banken niet meer mogen handelen voor eigen rekening met als doel om additionele inkomsten te genereren.

Verzet tegen Volcker Rule door kleine banken

Banken handelen voor eigen rekening om onder andere de uitstroom van spaargeld op te vangen. Banken houden extra financiële middelen aan in de vorm van staatsobligaties en bedrijfsobligaties om deze, in tijden dat meer geld uitstroomt, te kunnen verkopen. Banken kunnen ook voor eigen rekening handelen om meer inkomsten te genereren (proprietary trading). Deze laatste variant wordt met de Volcker Rule verboden.

Er zijn echter uitzonderingen. Banken krijgen nog wel de mogelijkheid om deel te nemen aan de handel in aandelen en obligaties. Dit geldt in het geval als dit nodig is om hun investment banking klanten te bedienen. Hun posities in risicovolle producten moeten echter wel in lijn zijn met dat wat nodig is vanuit de vraag van klanten.

De nieuwe regel is genoemd naar de voormalige Fed-voorzitter Paul Volcker. De Volcker Rule verplicht banken om te bewijzen dat hun handel gerelateerd is aan de behoeften van hun klanten en dat eventuele hedging strategieën direct gerelateerd zijn aan het afdekken van specifieke, identificeerbare risico's.