Banken innoveren met Google Glass bankieren

25 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Sommigen spreken van een uitvinding die alle conventies voorbij gaat, terwijl anderen juist gefascineerd zijn door het nieuwe speeltje van internetgigant Google. Hoe het ook zij; medio 2014 komt de zoekmachine met haar nieuwste speeltje Google Glass op de markt. Ook banken werken intussen wereldwijd druk aan diverse tools voor de bril.  

Steeds meer applicaties voor Google Glass 

De wereld gaat steeds meer gedomineerd worden door gemakzucht en altijd-en-overal-bereikbaar-zijn. Die trend zal komende jaren niet anders zijn, want begin volgend jaar brengt Google haar nieuwste technologische pronkstuk op de markt: Google Glass. Met (letterlijk) ogenschijnlijk gemak kan de bril informatie delen en foto’s maken. Glass draait op een ingebouwd miniatuursysteem die door middel van slimme applicaties de gezichten van mensen om zich heen herkend. Het groeipotentieel van de nieuwste uitvinding van Google is enorm. Naast de ‘standaard’ mogelijkheden die de bril biedt, zal Google in de toekomst meer applicaties implementeren om bijvoorbeeld zelfs tekstverkeer mogelijk te maken.

Google Glass bankieren

Ook banken zien heil in de revolutionaire uitvinding. Zo wil de grootste commerciële bank van Oekraïne, PrivatBank, haar klanten kennis laten maken met het futuristische object. De bankiers lichtten een tipje van de sluier door te laten zien hoe klanten met het gebruik van Glass hun rekeningen kunnen betalen, geld overmaken en zelfs kunnen tanken. Dit alles gebeurt door middel van het maken van een foto of ingesproken opdracht. Ook de implementatie van QR-codes (2D streepjescode)vergemakkelijken de bediening van een applicatie. Privatbank hergebruikt hiervoor bestaande banking apps ter ontwikkeling van een nieuw platform. Gemakkelijk, want dat bespaart veel tijd.

Onderstaande conceptuele video van de Oekraïense bank geeft de mogelijke werking weer van Google Glass bankieren.

Ook de Spaanse bankiers van Banco Sabadell zijn al aan de slag gegaan met Glass om services te ontwikkelen voor haar klanten. Door middel van een pientere banking app kan de dichtstbijzijnde pinautomaat gedetecteerd worden. Belangrijker is dat de app ook nog eens gebruiksvriendelijk is.

Implementatie

Banken als PrivatBank en Banco Sabadell hebben nog even de tijd om hun services van Glass te perfectioneren voor hun klanten. De gebruikersversie komt naar verwachting het eerste half jaar van volgend jaar op de markt.