Overeenkomst NL en VS tegen belastingontduiking

20 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederland en de Verenigde Staten gaan nauw met elkaar samenwerken om belastingontduiking en zwartsparen te ontmoedigen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft een overeenkomst, de zogenoemde FATCA-overeenkomst, met de VS getekend die de weg vrij maakt voor automatische gegevensuitwisseling tussen de belastingdiensten uit de beide landen.

FACTA

De FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) is een Amerikaanse wet. Deze wet bepaalt dat alle financiële instellingen, wereldwijd, informatie over Amerikaanse klanten, personen en bedrijven, moeten doorgeven aan de Amerikaanse Belastingdienst, de IRS. Vanaf september 2015 gaat de Nederlandse Belastingdienst gegevens met de Amerikaanse fiscus IRS automatisch uitwisselen. Ook krijgt de Nederlandse Belastingdienst gegevens van Nederlandse belastingplichtigen van de IRS

Positief voor financiële sector Nederland

“Deze overeenstemming onderstreept de vastberadenheid van Nederland en de Verenigde Staten om internationale belastingontwijking aan te pakken”, zegt Weekers. “Daarnaast zijn afspraken gemaakt over vrijstellingen en efficiënte procedures. Dit komt stabiliteit en een ‘level playing field’ van onze Nederlandse financiële sector in de wereld ten goede.”

 Banken informeren klanten over nieuwe FATCA wet

Hoge standaard van data protectie

Een belangrijk pluspunt van de Intergovernmental Agreement (IGA), die is overeengekomen, is dat de Nederlandse financiële instellingen niet meer afzonderlijk een overeenkomst met de Amerikaanse belastingdienst hoeven te sluiten. In plaats daarvan loopt de gegevensuitwisseling via de ‘eigen’ Belastingdienst. Hiervoor wordt de Nederlandse wetgeving aangepast. Beide Belastingdiensten gaan bij de uitwisseling een hoge standaard van data protectie hanteren. Ook wordt de vertrouwelijkheid gewaarborgd.

Ook Zwitsers bankgeheim onder druk

In Zwitserland is het bankgeheim in de grondwet verankerd. De EU en de VS willen dat de Zwitsers het bankgeheim versoepelen. Eerder dit jaar bereikte de Zwitserse minister van Financiën, Eveline Widmer-Schlumpf overeenstemming met de VS. Zij spraken af dat Zwitserse banken op vrijwillige basis fiscale informatie over hun Amerikaanse klanten kunnen doorgeven aan de Amerikaanse fiscus, de IRS.  De kleine regionale Zwitserse bank Valiant heeft onlangs als eerste op vrijwillige basis de VS gegevens verstrekt van Amerikaanse klanten van de bank.

Aansluiting bij mondiale standaard

Staatssecretaris Weekers streeft er naar bij de internationale belastingverdragen die Nederland sluit zo veel mogelijk aan te sluiten bij de mondiale standaard van automatische uitwisseling van fiscale gegevens. Zo kwam hij al eerder met Curaçao overeen tussen Nederland en Curaçao automatische informatie-uitwisseling mogelijk te maken.