EBA: Nederlandse banken voldoen aan kapitaaleis

17 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Uit de 'EU-wide transparency exercise' van de Europese Bankautoriteit (EBA) blijkt onder andere dat de kredietrisico's van Nederlandse banken in vergelijking tot andere banken in Europa gering zijn. Daarnaast voldoen onze banken aan de EBA-kapitaaleis van 9%. EBA maakte maandag de resultaten bekend van haar onderzoek naar de balansrisico's van 64 Europese banken uit 21 landen.

EBA EU-wide transparency exercise

Het doel van het onderzoek is gericht op het herstellen van vertrouwen, het bevorderen van de discipline van de markt en uiteindelijk op de bevorderen van de financiële stabiliteit.

De gepubliceerde gegevens hebben betrekking op de eerste helft van 2013 en eind 2012 en geven onder andere inzicht in de samenstelling van het kapitaal, risicogewogen activa (RWA), kredietrisico's, marktrisico's en blootstelling aan staatsobligaties. De EBA informatie bevat geen stresstest component. Deze wordt volgend jaar uitgevoerd door de Europese Centrale Bank.

Van de Nederlandse banken maakten ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS REAAL onderdeel uit van het onderzoek.

EBA - European Banking Authority

Nederlandse banken voldoen aan EBA-norm van 9%

In vergelijking met de vorige meting concludeert EBA dat de balansen van de grote Europese banken zijn versterkt. De gemiddelde core tier 1 kapitaalratio komt nu uit op 11,7%, tegenover 10% van de vorige meting in december 2010.

Uit de cijfers blijkt verder dat de Nederlandse grootbanken - ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS REAAL - reeds voldoen aan de EBA kapitaalseis van 9%. ABN AMRO kent een kapitaalratio van 13,3%, Rabobank van 12,9%, SNS REAAL van 12,2% en ING van 11,8%

Ook laten de cijfers van EBA zien dat de Nederlandse banken een gering bedrag aan betalingsachterstanden hebben met betrekking op hun hypotheekportefeuille.