Volcker Rule: Na 2014 geen handel voor eigen rekening

11 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De vijf federale toezichthouders in de VS hebben vandaag ingestemd met een ingrijpende hervorming van de Amerikaanse bankensector: the Volcker Rule. In 2015 is het voor Amerikaanse banken niet mee toegestaan om te handelen voor eigen rekening. Er zijn echter uitzonderingen.

Property Trading in 2015 verboden 

De FED en het garantiefonds voor spaartegoeden, Federal Deposit Insurance Corp, hebben vandaag ingestemd met een nieuwe wet die een nieuwe financiële crisis moet voorkomen door banken te verbieden om ongeoorloofde risico's te lopen met het handelen voor eigen rekening. In 2015 zullen de Amerikaanse banken niet meer mogen handelen voor eigen rekening met als doel om additionele inkomsten te genereren.

Banken handelen voor eigen rekening om onder andere de uitstroom van spaargeld op te vangen. Banken houden extra financiële middelen aan in de vorm van staatsobligaties en bedrijfsobligaties om deze, in tijden dat meer geld uitstroomt, te kunnen verkopen. Banken kunnen ook voor eigen rekening handelen om meer inkomsten te genereren (proprietary trading). Deze laaste variant wordt met de Volcker Rule verboden.

Wallstreet

Er zijn echter uitzonderingen. Banken krijgen nog wel de mogelijkheid om deel te nemen aan de handel in aandelen en obligaties. Dit geldt in het geval als dit nodig is om hun investment banking klanten te bedienen. Hun posities in risicovolle producten moeten echter wel in lijn zijn met dat wat nodig is vanuit de vraag van klanten.

Volcker Rule

De nieuwe regel is genoemd naar de voormalige Fed-voorzitter Paul Volcker. De Volcker Rule verplicht banken om te bewijzen dat hun handel gerelateerd is aan de behoeften van hun klanten en dat eventuele hedging strategieën direct gerelateerd zijn aan het afdekken van specifieke, identificeerbare risico's.