IBM neemt ontmantelde IT-praktijk Dexia over

09 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Amerikaanse informaticagigant IBM en de Belgisch-Franse Dexia Bank zijn tot overeenstemming gekomen over de overname van de informaticatak Associated Dexia Technology Services (ADTS). Het New Yorkse technologiebedrijf sluit tevens direct een dienstencontract van $1,3 miljard (zo’n €950 miljoen) met Dexia en de vroegere dochters van de restbank. Dit kondigden beide bedrijven aan in een gemeenschappelijke persverklaring.

ADTS werd in 2006 opgezet om ICT-infrastructuurdiensten te leveren aan de financiële organisaties die eerder onderdeel waren van Dexia. Hieronder vielen onder andere Belfius Bank, Belfius Verzekeringen, Banque Internationale à Luxembourg en Dexia Asset Management.

IBM neemt IT-praktijk Dexia over

De overeenkomst laat zich kenmerken door twee onderdelen. Allereerst koopt IBM een belang van ongeveer 90% in ADTS. Dexia doet afstand van het kapitaal, maar zijn vroegere dochters nemen dan wel een groter belang in ADTS om inzicht in het bedrijf te vergroten. Ongeveer 500 werknemers, zo’n 350 in België en het overige deel in Luxemburg, verhuizen mee. De naam ADTS wordt gewijzigd in Innovative Solutions for Finance (ISFF). Hoeveel er voor de overname betaald is, willen beide partijen niet kenbaar maken.

Bovendien meldt IBM een overeenkomst te hebben gesloten met Dexia en de voormalige dochterondernemingen over de uitbreiding en het beheer van hun ICT-infrastructuur, waarvoor ADTS verantwoordelijk was. De contracten bedragen zo’n $1,3 miljard (€950 miljoen) en zijn voor een duur van zeven jaar afgesloten.

Crisis raakt Dexia

Als gevolg van de Eurocrisis is Dexia in een vrije val geraakt. In 2011 kwam de Belgisch-Franse instelling in financieel zwaar weer terecht en moest het gedwongen afstand doen van het gezonde onderdeel Belfius (het vroegere Dexia Bank België). Deze werd in oktober van dat jaar genationaliseerd. Verschillende dochterbedrijven werden sindsdien van de hand gedaan.