Miljarden belastingfraude door Duitse banken

07 november 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Duitse banken zoals Hypo-Vereinsbank (HVB) hebben zich jarenlang verrijkt ten koste van de Duitse fiscus. Met twijfelachtige effectentransacties hebben de desbetreffende banken voor miljarden aan belastingen ontdoken. Dit meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung op basis van interne stukken die in het bezit zijn van de krant.

Door het toepassen van een constructie bij effectentransacties wisten de banken meer belasting te ontvangen dan te betalen. Banken kregen op deze manier de vermogenswinstbelasting tweemaal terugbetaald, terwijl ze slechts recht hadden op een eenmalige terugbetaling.

Duitse Banken

Volgens schattingen van de Duitse belastingdienst kan het totale verlies voor de staat en de belastingbetaler oplopen tot wel meer €10 miljard. De constructie was mogelijk door een maas in de wet, die inmiddels is gedicht. Volgens de Duitse krant hebben naast HVB diverse andere banken gebruik gemaakt van deze constructie. De Duitse financiële autoriteiten onderzoeken op dit moment meer dan 40 gevallen, waaronder veel banken.