China Construction Bank wil Europa in

05 november 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De tweede bank van China, de China Construction Bank (CCB), heeft volgens Britse media plannen om haar activiteiten naar Europa uit te breiden. De voorzitter van de Chinese bank, Wang Hongzhang, kondigde de groeiplannen aan. 

De groeiplannen worden geïllustreerd door de recente overname door CCB van BicBanco, een Braziliaanse bank. Dit vormde de allereerste overzeese acquisitie van de Chinese bank, die voor een bedrag van €538 miljoen 72% van BicBanco in handen krijgt. Ook Europa staat nu op het vizier van CCB, mits toezichthouders een overname goedkeuren en het juiste bedrag overeengekomen kan worden met de banken, in lijn met de doelstellingen van de Chinese bank, aldus Honghzang. De CCB heeft bij Engelse en Duitse toezichthouders gepolsd naar hoe zij kijken naar mogelijke overnames in de Europese bankensector door de Chinese bank, maar geeft aan dat er vooralsnog geen concrete plannen zijn.

China Construction Bank wil Europa in

Terughoudend
Volgens interne bronnen zal de bank terughoudend zijn met hoeveel geld zij aan overnames zullen spenderen. De bank zelf gaf in 2012 aan dat er een besteedbaar budget van 15 miljard dollar is voor mogelijke acquisities. Wanneer de CCB de eerste overnames zal aankondigen is nog onbekend, maar dat Europa een vanzelfsprekende markt vormt voor de Chinese bank is helder: China mengt zich namelijk vooral in markten waar Chinese organisaties reeds activiteiten hebben ontplooid.