Crisisheffing kost financiele instellingen 125 miljoen

29 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, hebben over het afgelopen jaar meer dan €125 miljoen betaald aan de zogeheten crisisheffing. Daarmee is de financiële sector na de zakelijke dienstverlening de branche die over de hele linie het hardst is geraakt door de crisisheffing.

Werkgevers moesten dit jaar een eenmalige extra heffing van 16% betalen over vorig jaar uitgekeerde lonen boven de €150.000 (‘crisisheffing’). Ruim 44 duizend werknemers, werkzaam bij 13.500 werkgevers, kregen te maken met deze crisisheffing. In totaal leverde de heffing de staatskas zo’n €628 miljoen op.

Financiele instellingen 125 miljoen kwijt aan crisisheffing

Een analyse van de uitgebreide data van het CBS toont aan dat meer dan de helft afkomstig is van twee sectoren. Bedrijven in de ‘specialistische zakelijke dienstverlening’ – bestaande uit onder meer adviesbureaus, advocatenkantoren, accountantsbureaus en ingenieursbureaus – droegen €178 miljoen aan heffing af. Bedrijven in de financiële sector betaalden circa €125 miljoen aan crisisheffing.

Ook in 2013 crisisheffing

Ondanks kritiek van brancheverenigingen en werkgeversorganisaties is de maatregel eerder deze maand in het begrotingsakkoord met een jaar verlengd. Ook voor het jaar 2013 moeten werkgevers een extra belasting betalen voor werknemers die meer dan €150 duizend aan loon uit tegenwoordige dienstbetrekking hebben ontvangen.