Japan wil vreemde valutareserves outsourcen

14 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Japan heeft aangekondigd dat het een deel van het beheer van zijn vreemde valutareserves wil uitbesteden. Zo’n €934 miljard zou in de toekomst beheerd moeten worden door financiële instellingen in de private sector. Het doel van de outsourcing is het verbeteren van het management en rendement van zijn vreemde valutareserves.

Tot op heden beheerde de overheid zijn vreemde valutareserves zelf, maar de mogelijkheid om dit te doen is bemoeilijkt als gevolg van de grote stijging in zijn vreemde valutareserves. In de afgelopen 10 jaar verdubbelde de vreemde valutareserves nadat diverse keren werd ingegrepen op de geldmarkt. Deze interventies, moesten de sterker wordende yen een halt toeroepen.

De yen stond eind 2011 namelijk genoteerd op een recordhoogte van 73,35 yen /$. Door de hoge koers waren Japanse goederen peperduur voor importerende bedrijven in het buitenland.

Japan

Japan is ‘werelds op een na grootste houder van vreemde valuta reserves na China, volgens IMF data. Japan is ook na China de grootste investeerder in Amerikaanse staatsobligaties.

Wetswijziging

Voor de beoogde uitbesteding is wel een wetswijziging nodig. Het is namelijk nu niet toegegestaan om valutareserves te outsourcen. Deze wet wil de Japanse overheid echter aanpassen. Morgen zal tijdens een regeringsoverleg het voorstel worden gedaan voor de wetswijziging.