RBS en Capgemini: NL koploper elektronische betalingen

14 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Nederland is wereldwijd een koploper in elektronische betalingen. Alleen in Finland en in de Verenigde Staten maken inwoners in verhouding vaker gebruik van elektronische betalingsmidddelen. Dit blijkt uit het ‘World Payments Report 2013’ van Capgemini en Royal Bank of Scotland (RBS).
 
In het rapport analyseerden de onderzoekers het aantal niet-contante betalingen in grote Europese landen en een aantal grote niet-Europese landen. Met gemiddeld 405 niet-contante transacties per inwoner, kan Finland zichzelf marktleider noemen in elektronische betalingen. Het rapport benadrukt dat het de eerste keer in de geschiedenis is dat een land de ‘400 niet-contante transactie per inwoner’-grens overschrijdt, volgens Capgemini en RBS een mijlpaal in de betalingsmarkt
 
Capgemini - Elektronische Betalingen per Land
 
Nederland volgt op de derde plaats, met zo’n 330 elektronische transacties per inwoner. Wel is de groei is in de afgelopen jaren afgevlakt. Tussen 2005 en 2010 groeide het aantal met gemiddeld 6,2% per jaar, afgelopen jaar kwam de groei uit op 3,8%. De belangrijkste reden hiervoor is volgens de onderzoekers de stagnerende groei in het gebruik van debetkaarten (pinnen). “Het lijkt erop dat de campagne ‘klein bedrag, pinnen mag’ haar vruchten heeft afgeworpen en niet meer leidt tot additionele groei” aldus Capgemini en RBS.