Landsbanki: Meer tijd nodig voor aflossen schuld

04 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Landsbanki, de IJslandse bank die verantwoordelijk is voor het IceSave internet spaarschandaal in 2008, heeft de Nederlandse en Britse overheden om meer tijd gevraagd om aan zijn financiële verplichtingen – de schulden die zij hebben bij de gedupeerde spaarders – te voldoen. Het uitstel is volgens Landsbanki nodig om te voorkomen dat de bank en de IJslandse economie in de financiële moeilijkheden raakt, wat weer zou kunnen leiden tot een verdere bankencrisis in IJsland.

Icesave

2008 was het jaar waarin Landesbanki-dochter en internet spaarbank Icesave omviel en duizenden spaarders in vooral Nederland en Groot-Brittannië gedupeerd werden. Uiteindelijk beloofde de IJslandse overheid spaarders tegemoet te komen. In 2008 werd Landesbanki uiteindelijk genationaliseerd door de IJslandse overheid, die beloofde dat het geld – in totaal gaat het om een schuld van €1,4 miljard – allemaal zou worden terugbetaald. In eerste instantie besloot de Nederlandse regering destijds om €1 miljard beschikbaar te stellen voor de gedupeerden, maar vertrouwt er nog altijd op dat zij het geld uiteindelijk van IJsland zal terugkrijgen.

Landsbanki: Meer tijd nodig voor aflossen schuld

Deel schuld is binnen

Vorige week werd al bekend dat Nederland inmiddels weer een deel van het geld heeft ontvangen, zo’n €77 miljoen. Na dit ontvangen bedrag is 57% van de schuld terugbetaald. Daarmee is de bank de Nederlandse spaarders nog ruim €600 miljoen schuldig.

Vorige week kreeg minister van Financiën Dijsselbloem het verzoek van de overheid van IJsland en de curatoren van de bank om de terugbetaling van het resterende bedrag uit te stellen. Weliswaar is de bank financieel sterk genoeg om de schulden te kunnen betalen, maar vormen financiële verplichtingen in buitenlandse valuta een belemmering voor de bank.