Vier Italiaanse banken stoppen 150 miljoen in Alitalia

13 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Vier Italiaanse banken zijn bereid om nog eens €150 miljoen in de kas van de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia te storten. Het betreft de banken UniCredit, Intensa Sanpaolo, Banca di Populare di Sondrio en Banca Monte dei Paschi di Siena. Deze vier Italiaanse banken zijn nu ook al een van de grootste crediteuren van het luchtvaartbedrijf.

Alitalia, dat voor 25% in handen is van Air France-KLM, heeft zo’n €450 miljoen nodig om het kapitaal voldoende te versterken. Eerder dit jaar kregen de Italianen nog €37,5 miljoen van aandeelhouder KLM. Met de nieuwe financiële injectie zet Alitalia een grote stap naar een gezondere huishouden.

Alitalia - 4  banken

Verkoop

Met de verbetering van de financiële positie moet Alitalia ook aantrekkelijker worden voor een potentiële koper. Alitalia was al langer een overnamekandidaat voor Air France-KLM, alleen ontbraken de financiële middelen hiervoor. In de wandelgangen wordt al enkele maanden gefluisterd dat Etihad, een strategische partner van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij een deel van de financiering op wil nemen in ruil voor circa 30% van de aandelen. De vliegtuigmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft wereldwijd belangen in diverse bedrijven en wil zeggenschap verkrijgen binnen de markt.