Banken geconfronteerd met nieuwe kapitaalseisen

03 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Banken zullen op korte termijn mogelijk geconfronteerd worden met nieuwe internationale kapitaaleisen die ervoor moeten zorgen dat niet de belastingbetalers maar de aandeelhouders en obligatiehouders opdraaien voor failliete banken. Dat meldt de Financial Times.

Toezichthouders wereldwijd zoeken naar mogelijkheden om banken te dwingen om een minimum bedrag aan schuld aan te houden dat aangewend kan worden voor een bail-in constructie, waarbij het aanwezige aandeelhouderskapitaal waardeloos wordt en de obligatiehouders de nieuwe aandeelhouders worden (debt-for-equity conversion). Het doel hiervan is dat de belastingbetaler buiten schot blijft bij het ineenstorten van een bank.

De nieuwe eis zou bovenop de bestaande core tier one kapitaaleisen komen die gaan gelden in het kader van Basel III hervormingen. Volgens de Financial Times gelden deze regels al in Zwitserland, een internationale regel op dit gebied zal echter nieuw zijn.

Toezichthouders zoeken steun voor deze nieuwe eis bij de wereldleiders die aankomend weekend in Rusland bij de G-20 top aanwezig zijn.