Half miljard winst voor Belgische bank KBC in Q2

14 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

KBC, de Belgische bank en verzekeraar heeft een goed tweede kwartaal achter de rug. KBC boekte een nettowinst van ruim €517 miljoen, terwijl de bank in 2012 in hetzelfde kwartaal nog een verlies van €539 miljoen te verduren had. De winstcijfers zijn hoger dan analisten hadden verwacht.

De resultaten zijn zeer positief te noemen zeker omdat de markt nog altijd te maken heeft met lage groei en lage rente. Het grootste gedeelte van de winst is toe te rekenen aan de bancaire en verzekeringsactiviteiten in België. “Met name een groei ten aanzien van deposito’s en kredieten aan particulieren hebben geleid tot deze positieve resultaten”, aldus Johan Thijs, topman bij de Belgische bank.

Half miljard winst voor Belgische bank KBC in Q2

Verschil met 2012

In 2012 waren grote afboekingen op kredieten nog een enorme kostenpost voor de bank. Vandaar het grote verschil met deze kwartaalcijfers. Kijkend naar de cijfers van het complete eerste half jaar doet KBC het beduidend beter dan in 2012. Waar de bank vorig jaar een verlies leed van €160 miljoen in het eerste half jaar, maakt de bank nu €1,037 miljard winst. KBC is momenteel bezig met het afstoten van activiteiten die niet tot de kernactiviteiten behoren.

Gezonde kapitaalratio

KBC heeft een Tier 1 kernkapitaalratio die voldoet aan de strenge Basel III regelgeving. De ratio is een kapitaalratio van de buffers die bancaire instellingen moeten toepassen, voor als ze grote verliezen zouden maken. De norm is minimaal 7,0%. KBC zit hier ruim boven met 11,8%. In veel landen wordt een percentage van 10% of hoger aangehouden.