Dividend Fannie Mae dekt groot deel reddingskosten VS

09 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De grootste genationaliseerde hypotheekverstrekker in de VS, Fannie Mae, zag haar nettowinst in het tweede kwartaal stijgen naar $10,1 miljard. Dit is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat Fannie Mae een positief resultaat kon rapporteren. Donderdag maakte de hypotheekverstrekker bekend dat zij $10,2 miljard dividend gaat uitkeren aan haar aandeelhouder, de Verenigde Staten.

Dividend voor de Amerikaanse schatkist

In 2008 heeft de Amerikaanse overheid Fannie Mae gered van de ondergang nadat de hypotheekverstrekker in de financiële problemen was geraakt wegens wanbetalingen van hun klanten en crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. Het was het begin van een domino-effect met gevolgen voor het wereldwijde financiële systeem.

Fannie Mae - Dividend paymentsJPG

Inmiddels gaat het weer stukken beter met de Amerikaanse huizenmarkt met als gevolg dat de bank voor de zesde keer op rij een winst kan rapporteren en dividend kan uitkeren aan de Amerikaanse overheid. Door de stijgende huizenprijzen hoeft Fannie Mae minder reserves aan te houden om eventuele verliezen op hypotheken te compenseren.

In het derde kwartaal zal Fannie Mae voor $10,2 miljard dividend uitkeren waardoor het totaal aan uitgekeerd dividend op $105,3 miljard komt. De redding van Fannie Mae heeft de overheid in 2008 in totaal $116 miljard gekost. Daarmee dekt het verstrekte dividend al voor een groot deel de kosten die de Amerikaanse overheid heeft moeten maken voor de redding van Fannie Mae.

Eerder deze week kwam Freddie Mac met haar resultaten. Freddie Mac maakte bekend $4,4 miljard aan dividend uit te keren aan de Amerikaanse schatkist.