Schikking FCIB voor bankieren zonder vergunning

31 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De First Curaçao International Bank (FCIB) heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het bankieren in Nederland zonder bankvergunning. Het OM maakte dinsdag bekend een schikking te zijn overeengekomen met FCIB, eigenaar John Deuss en bankdirecteur Tineke Deuss. Met de schikking van €34,5 miljoen wordt verdere strafvervolging voorkomen. 

Fraude via bijkantoor in Berg en Dal
De op Curaçao gevestigde bank FCIB heeft zonder een Nederlandse bankvergunning een bijkantoor gehad in het Nederlandse Berg en Dal. Daarnaast heeft de bank geen melding gedaan van ongebruikelijke transacties aan de FIOD.

First Curacao International Bank

Door een schikking van €34,5 miljoen wordt een lange juridische procedure van zeven jaar beëindigd. Het strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van geld is eveneens beëindigd. FCIB en haar twee leidinggevenden zijn hiervoor met het OM een transactie overeengekomen in de vorm van betaling van een geldsom van €500.000.

Sinds 2006 heeft de FCIB geen bankvergunning meer voor de Nederlandse Antillen door haar betrokkenheid bij een omvangrijke btw-fraude.