Nederlandse banken niet geraakt door bankroet Detroit

23 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het faillissement van de Amerikaanse stad Detroit heeft gevolgen voor de Europese bankensector. Verschillende Europese banken hebben geld geleend aan Detroit de afgelopen jaren, zoals UBS en Dexia. De Nederlandse banken lijken tot nu toe buiten schot te blijven. Dit blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad.

Verliezen voor Europese banken door bankroet Detroit

Het bankroet van de Amerikaanse stad Detroit heeft grote financiële gevolgen voor alle investeerders in de stad. Detroit heeft vorige week surseance van betaling aangevraagd. Onder de schuldeisers zien we ook een aantal Europese banken waaronder UBS en Dexia. De Zwitserse bank UBS had in 2005 een grote rol in het oplossen van de financiële problemen van Detroit door het verkopen van $1,4 miljard aan obligaties. Deze obligaties waren aantrekkelijk door het hoge rendement en kwamen terecht bij verschillende Europese geldverstrekkers. In totaal hebben Europese banken naar verwachting $1 miljard aan schuld uitstaan bij de Amerikaanse stad, meldt The Wall Street Journal. Een groot deel van de obligaties stonden uit bij de nu genationaliseerde Duitse Hypo Real Estate en Belgisch-Franse Dexia.

 Nederlandse banken - Bankroet Detroit

Tot nu toe lijkt het erop dat Nederlandse banken geen directe materiële schade hebben van het faillissement van Detroit. Dit is nog wel onderwerp van nadere analyse.