Dominique Strauss-Kahn in RvT Russische bank

17 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Dominique Strauss-Kahn gaat een functie bekleden in de toezichtsraad van een Russische ontwikkelingsbank. Het gaat om de bank RRDB die in handen is van het mega olieconcern Rosneft en de Russische overheid.

Dominique Strauss-Kahn, ook bekend onder de afkorting DSK, was van 2007 tot 2011 de directeur generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In 2010 werd hij beschuldigd van het verkrachten van een kamermeisje in New York. Door de commotie raakte hij zijn baan bij het IMF kwijt en zijn toenmalige aspiraties voor het Franse presidentschap. Strauss-Kahn werd in navolging van het schandaal tevens beschuldigd van een poging tot verkrachting van een Franse schrijfster in 2013 (Tristane Baron, red.), die Strauss-Kahn vergeleek met een hitsige chimpansee. Deze zaak werd echter afgeblazen door de rechter. Met het kamermeisje werd uiteindelijk een schikking getroffen. Strauss-Kahn gaf in een TV interview in 2011 overigens toe dat de relatie met het kamermeisje ‘ongepast’ zou zijn geweest.

Dominique Strauss-Kahn in RvT Russische bank

Tot op de dag van vandaag wordt Strauss-Kahn nog altijd met diverse (seks) schandalen in verband gebracht, maar de loopbaan van de ex IMF topman gaat gewoon door. Zo richtte Dominique Strauss-Kahn eind 2012 een eigen adviesbureau op. Het consultancykantoor, genaamd 'Parnasse', adviseert onder meer bedrijven en overheidsinstanties over economische en politieke zaken. Strauss-Kahn heeft nu dus een functie gekregen bij de Russische bank in de raad van toezicht. Bij de bank zijn er door de recente overname van TKN-BP veel wisselingen op de belangrijke functies.

Opvallend
In een anonieme reactie laat een bankier doorschemeren dat de keuze voor Strauss-Kahn zeer opvallend te noemen is. De keuze voor iemand met zo’n verleden zal naar waarschijnlijkheid weinig vertrouwen opwekken bij buitenlandse investeerders. Over de vergoeding die Strauss-Kahn gaat ontvangen bij de bank is niks bekend.