Vier Chinese banken in top 10 grootste banken

15 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Eind 2012 had China vier van 's werelds tien grootste banken en evenaart hiermee Amerika. In de top 10 van ’s werelds grootste banken staan vier Chinese banken, te weten ICBC (1), China Construction Bank (5), Bank of China (9) en Agricultural Bank of China (10). Voor het eerst voert een Chinese bank de lijst met grootste banken aan, namelijk ICBC. In totaal staan 96 Chinese banken in de top 1000 grootste banken van The Banker.

ICBC grootste bank van de wereld

Voor het eerst voert ICBC de lijst aan met ’s werelds grootste banken. In 2012 is deze bank van de derde naar de koppositie geklommen door een stijging van haar kapitaal met 15%. Bank of America was in 2011 nog de grootste bank van de wereld, maar staat nu op de derde plaats. JP Morgan blijft in 2012 net als in 2011 op de tweede plaats staan.

Banker - Top 10 grootste banken 2013

De grote test voor de Chinese banken komt nog

“Al enkele jaren hebben de Europese en Amerikaanse banken te maken met een stagneerde en krimpende markt, terwijl Chinese banken juist profiteerden van de groei van de Chinese economie. Op de meeste maatstaven scoren Chinese banken nu dan ook even goed of beter dan de westerse banken. Of de goede resultaten van de Chinese banken blijvend zullen zijn zal de komende jaren blijken wanneer de Chinese groei gaat vertragen”, aldus Brian Caplen, redacteur van The Banker.