Merkel en Schauble minachten Ierse bankiers

02 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

In navolging op bondskanselier Angela Merkel heeft ook de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble hard uitgehaald naar bankiers van de Ierse bank Anglo Irish Bank.

Anglo Irish Bank dwong in 2008 onder valse voorwendselen staatsgarantie af. Die garantie kostte de Ierse belastingbetaler uiteindelijk €30 miljard en mede daardoor moest Ierland eind 2010 aankloppen bij de EU en het IMF.

Uit uitgelekte opnames van telefoongesprekken met de Ierse krant The Independent blijkt dat bankiers van Anglo Irish Bank zich, ten tijde van de redding, cynisch uitlieten over de redding van hun bank met belastinggeld. In de uitgelekte telefoongesprekken werden ook allerlei cynische opmerkingen over Duitsland gemaakt. Zo zong een bankier van de bank het begin van het eerste couplet van het Deutschlandlied (“Deutschland­, Deutschland über alles”) toen Dublin in 2008 mede onder druk van de ECB besloot in te staan voor de schulden van de bank.

Ierland

“Deze bankiers hebben kennelijk alleen maar minachting voor hun medemensen, maar zij zijn het die onze minachting verdienen ”, zegt Schäuble daarover in de Frankfurtert Allgemeine Sonntagszeitung.

Schäuble sluit zich daarmee aan bij bondskanselier Merkel, die eerder al geërgerd op de opmerkingen van de Ierse bankiers reageerde. “Ik voel niets dan minachting voor de bankiers van Anglo Irish”.

Ierland kreeg in totaal €85 miljard aan noodleningen op voorwaarde dat het ingrijpende hervormingen en bezuinigingen door zou voeren. De staatsgarantie omtrent de Anglo Irish Bank was verantwoordelijk voor 35% van de behoefte aan noodleningen.