MKB NL: Kwart van MKB-ers onder toezicht banken

26 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Een kwart van de mkb-bedrijven staat onder speciaal toezicht bij banken, aldus de voorzitter van MKB Nederland Hans Biesheuvel in Het Financieele Dagblad. Door de economische crisis is het aantal MKB bedrijven dat door banken is ondergebracht bij de afdeling Bijzonder beheer exponentieel gestegen.

Bijzonder beheer
Indien je als MKB klant wordt overgeplaatst naar de afdeling Bijzonder beheer dan is er vaak sprake van wanbetaling of de verwachting dat op termijn sprake zal zijn van wanbetaling. De bank zal het contact en de monitoring van de klant intensiveren. Bijzonder beheer is in eerste instantie gericht op de continuïteit van het bedrijf. Mocht er echter geen bewijs zijn dat het in de nabije  toekomst beter zal gaan met het bedrijf dan zal Bijzonder beheer proberen de verliezen voor de bank te beperken.

Kwart MKB onder toezicht van banken

Percentage MKB'ers in Bijzonder beheer historisch hoog
Volgens Biesheuvel staan 25% van de bedrijven onder speciaal toezicht van banken. Dat dit percentage historisch hoog is wordt door de grote Nederlandse banken in het Financieele Dagblad bevestigd, ook al geven de banken aan dat het werkelijke percentage wel lager ligt. Biesheuvel legt de oorzaak van dit hoge percentage bij het 'warrige' bezuinigingsbeleid van het kabinet.