Mitsubishi Financial Group doet megabod op Thaise bank

24 juni 2013 Banken.nl 3 min. leestijd

Het Japanse Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) staat op het punt om met een megabod van $4 miljard dollar een meerderheidsbelang te verkrijgen in de vijfde grootste bank van Thailand, de Bank of Ayudhya. Dit meldt persbureau Reuters op basis van Japanse bronnen.

Langdurige onderhandeling

Met de aanstaande overname door MUFG lijkt een einde te komen aan een langdurige onderhandeling als gevolg van de Thaise wet- en regelgeving. MUFG is al vertegenwoordigd in Thailand en de Thaise wet- en regelgeving legt een beperking op voor buitenlandse banken om met meer dan één instelling in Thailand actief te zijn. Een toestemming van de Thaise autoriteiten voor de overname lijkt desondanks dichtbij te zijn, nu de gesprekken in een vergevorderd stadium zijn. MUFG is van plan om de bankactiviteiten van de Bank of Ayudhya te laten fuseren met haar huidige bankactiviteiten in Thailand.

Bank of Ayudhya

Indien MUFG groen licht krijgt van de Thaise autoriteiten zal MUFG eerst het 25% aandeel van General Electric in de Bank of Ayudhya willen kopen. MUFG hoopt de overige 26% van de aandelen op korte termijn van andere partijen te kunnen overnemen. Als de deal doorgaat is het de grootste overname ooit van een Japanse bank in Azië.

Mitsubishi UFJ Financial Group
MUFG is Japan's grootste bank gemeten naar activa en staat op plek 76 in de lijst van de grootste bedrijven ter wereld. CEO MUFG, Nobuyuki Hirano, laat weten dat de Bank of Ayudhyazijn als een hubentiteit van de groep in de regio moet gaan fungeren. Vanuit deze hub wil MUFG zich verder uitbreiden en focussen op de dienstverlening aan het MKB.
 
Japanse banken zoals MUFG richten zich steeds vaker op de kredietverlening aan plaatselijke detailhandel en kleine-en middelgrote bedrijven en breiden zich internationaal verder uit. Vorige maand nam Sum itomo Mitsui Financial Group een 40% belang in de Indonesische bank BTPN.