King: Meer hervormingen Britse bankensector nodig

21 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Gouverneur Mervyn King van de Bank of England neemt afscheid. In zijn laatste toespraak voor de financiële incrowd in London zei hij dat het economische herstel in Groot-Brittannië nog gematigd en broos is en niet sterk genoeg om de overcapaciteit in de economie te verminderen. Volgens King pleit dat voor meer stimuleringsmaatregelen. Er zijn dan ook meer hervormingen in de Britse financiële sector nodig zijn om te voorkomen dat banken ooit nog een risico vormen voor belastingbetalers.

Voordat King zijn laatste rede afstak, zei minister van Financiën George Osborne, dat de Britse regering nu ‘actief overweegt’ zijn belang in de bank Lloyds te verkopen. Volgens minister Osborne neemt privatisering van Royal Bank of Scotland (RBS) meer tijd in beslag, omdat er eerst nog een grondige herstructurering moet plaatsvinden. Beide banken werden door de Britse overheid gered en vielen grotendeels in staatshanden tijdens de kredietcrisis.

Sir Mervyn King - Bank of England

Tijdens de laatste beleidsvergadering onder leiding van Mervyn King bleek dat bestuursleden van de Bank of England nog altijd verdeeld zijn over de vraag of de stimuleringsmaatregelen uitgebreid moeten worden. Bank of England gouverneur Mervyn King  en twee andere bestuursleden zijn voor uitbreiding. De overige zes leden vinden dat de huidige stimuleringsmaatregelen de economie genoeg impulsen geven.

De 65-jarige Mervyn King  staat eind van deze maand 20 jaar aan het hoofd van de Bank of England. De Canadees Mark Carney volgt King per 1 juli aanstaande op als voorzitter van de centrale bank. Carney is de huidige voorzitter van de centrale Bank van Canada.