Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) behandelt jaarlijks duizenden klachten over een financieel product of dienst van een bank, verzekeraar of andere financieel dienstverlener. In 2022 behandelde Kifid iets meer dan 3.000 klachten en deed ruim 1.100 uitspraken. 813 klachten gingen over schadeverzekeraars en 291 over levensverzekeraars. Wat betekenen de Kifid-uitspraken voor jouw werk? En hoe kan je klachten voor zijn? Om klachtenfunctionarissen, juristen zoals legal counsels en advocaten in dienstbetrekking, compliance officers en managers te helpen met duiding bij belangrijke of bijzondere uitspraken, organiseren het Verbond en Hart Advocaten een reeks colleges.
Doelstelling
Door het volgen van dit college
- ben je op de hoogte van belangrijke en/of bijzondere Kifid-uitspraken die relevant zijn voor de verzekeringssector;
- heb je een beter begrip van welke impact deze uitspraken hebben op jouw dagelijkse werk.
Doelgroep
Deze colleges zijn relevant voor onder andere klachtenfunctionarissen, juristen zoals legal counsels en advocaten in dienstbetrekking, compliance officers en managers die werkzaam zijn in de verzekeringssector. Heb jij een andere functie bij een verzekeraar of intermediair waarin je direct klantcontact hebt en/of te maken hebt met Kifid-uitspraken? Dan ben je van harte welkom.
Programma
In ieder college bespreken Frank ’t Hart en Christian Wulf (Hart advocaten) ongeveer 5 Kifid-uitspraken die relevant zijn voor verzekeraars. De eerste 3 sessies zijn gericht op schadeverzekeringen. En de laatste sessie is gericht op overige verzekeringen, met name leven- en inkomensverzekeringen. Je kunt je per college inschrijven.
De uitspraken die worden behandeld zijn opmerkelijk, kennen een brede reikwijdte of verdienen om een andere redenen een toelichting. Alle uitspraken zijn voorzien van een korte weergave van de klacht, gevolgd door een duiding van de beoordeling door de Kifid-geschillencommissie. Tot slot krijg je praktijkgerichte do’s en don’ts om de impact op beleid en processen te bepalen.
Praktische informatie
De online colleges vinden plaats op de volgende data:
- maandag 27 maart 2023 - 15.00 tot 16.00 uur; gericht op schadeverzekeringen
- maandag 26 juni 2023 - 15.00 tot 16.00 uur; gericht op schadeverzekeringen
- maandag 18 september 2023 - 15.00 tot 16.00 uur; gericht op schadeverzekeringen
- maandag 27 november 2023 - 15.00 tot 16.00 uur; gericht op overige verzekeringen, met name leven- en inkomensverzekeringen
De studiebelasting is gelijk aan de duur van de colleges.
Aanmelden voor het college op 18 september kan tot maandag 18 september 12.00 uur. De te behandelen thema's worden vooraf bekend gemaakt.
Docenten
Dr. mr. Frank M.A. ’t Hart is oprichter en compagnon van Hart advocaten. ’t Hart heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, is in 1992 als advocaat begonnen en heeft zich gespecialiseerd in het financieel recht. In de periode 1999-2007 was hij general counsel bij SNS REAAL. Tot aan de beursgang was hij tevens verantwoordelijk voor compliance. Na zijn terugkeer in de advocatuur heeft hij in 2011 Hart advocaten opgericht. Daarnaast is hij regelmatig werkzaam als rechter-plaatsvervanger bij de fraudekamer van de rechtbanken Gelderland en Overijssel. Als redacteur is hij verbonden aan de Financieel Juridische Reeks van Uitgeverij Paris, de serie Recht en Praktijk – financieel recht van Kluwer en het Tijdschrift voor Financieel Recht. ’t Hart is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op basis van een dissertatie over de zorgplicht bij financiële dienstverlening (en het toezicht daarop).
Mr. Christian A. Wulf heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Open Universiteit. Sinds augustus 2021 is hij formeel aan deze universiteit verbonden als buiten promovendus. Zijn proefschrift gaat over de betekenis van nudging binnen de financiële sector. De wenselijkheid om nudging toe te passen wordt beoordeeld vanuit het perspectief van zorgplicht en oneerlijke handelspraktijken. In zijn rol als know how manager bij Hart advocaten is hij verantwoordelijk voor Hart Academy, verricht (wetenschappelijk) onderzoek naar (Europese) regelgeving en fungeert als vraagbaak en sparringpartner voor advocaten.
Kosten en voorwaarden
- Werk je bij een organisatie die lid is van het Verbond van Verzekeraars? Dan bedragen de deelnamekosten voor dit college € 69,- (excl. 0% btw).
- Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten voor dit college € 99,- (excl. 0% btw).
Op dit college zijn de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV.
- Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen.
- Bij annulering na 14 dagen is het volledige deelnamegeld verschuldigd.
- Annuleringen dienen per e-mail te worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy.
- Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy.
- Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV.
PA certificaat / NOvA-punten
Deze colleges dragen bij aan het actueel houden van relevante kennis en kunde over dit thema. Na afloop van ieder college ontvang je een deelnamecertificaat, mits je het college live helemaal volgt en je met je eigen account bent ingelogd. Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA).
Overige informatie
- Dit programma kent het niveau van een training;
- Er worden geen eisen gesteld aan een vooropleiding;
- Er gelden geen vrijstellingen voor dit college;
- Studiemateriaal is voor dit college niet van toepassing;
- Deze collegereeks kent géén eindtoets of examen.
Inschrijven
Vereist: Meld je aan met jouw persoonlijke werkmailadres. Alleen zo kunnen wij beoordelen welke kosten er verbonden zijn aan jouw deelname.
Na aanmelding ontvang je per college een link om deel te nemen.
Kun je op het moment van een college niet kijken? Geen probleem! Het college is terug te kijken op een moment dat het jou wél uitkomt. Er is dan geen live interactie meer mogelijk. Terugkijken kan tot het eerstvolgende college. Voor deze terugkijkmogelijkheid moet je je wel hebben aangemeld.
Let op: Als je een college terugkijkt, ontvang je géén deelnamecertificaat en kun je hiervoor ook géén NOvA-punt ontvangen.
Over Hart advocaten / Hart Academy
Hart advocaten is als vooraanstaand advocatenkantoor gespecialiseerd in het financieel recht. Zij zijn gevestigd te Amsterdam en hebben uitsluitend financiële instellingen als cliënten zoals banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen, beleggingsinstellingen, beursgenoteerde ondernemingen, pensioenuitvoerders en trustkantoren.
Event informatie
Organisatie: Verbond van Verzekeraars
Datum: 27 november 2023Inschrijven voor: 27 november 2023
Type event: Seminar
Doelgroep: Open
Locatie: Online