Bladeren

Internationale betalingen

Internationale betalingen vinden op een andere wijze plaats dan binnenlandse betalingen. Als een klant geld wilt overmaken naar het buitenland kan dit doorgaans via internetbankieren van de betreffende bank.  De klant heeft dan een BIC-code en IBAN-code nodig. BIC staat voor Bank Identifier Code (ook wel SWIFT-code genoemd). Door deze code, die iedere bank heeft, komen internationale betalingsoverdrachten bij de juiste bank terecht. Ook iedere rekeninghouder heeft een unieke internationale code, het International Bank Account Number (IBAN).

Tevens kun je als klant een internationale betaling doen door een bank uit het desbetreffende land te vragen om de betaling uit te voeren of door in meerdere landen zelf rekeningen te bezitten.

De Europese markt voor internationale betalingen maakt zich op voor de komst van één Europese betaalzone, de zogenoemde Single European Payment Area (SEPA). Dit is een belangrijke stap naar een geïntegreerde Europese betaalmarkt.

Vanaf 1 februari 2014 zal er geen verschil meer zijn tussen een internationale en binnenlandse betalingen. Betalingen vinden vanaf dan plaats via een International Bank Account Number (IBAN)

Banken richten zich nu op het implementeren van alle benodigde aanpassingen van hun betaalsystemen om zodoende vanaf 2014 optimaal gebruik te kunnen maken van SEPA. Momenteel behoren de SEPA projecten in omvang tot de grootste projecten binnen banken (bron: onderzoek Clear2Pay).