common.title.more

Debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering is een flexibel krediet gebaseerd op de uitstaande debiteuren van een organisatie, waarbij de hoogte van het krediet gerelateerd is aan grootte en kwaliteit van de debiteurenportefeuille en de hoogte van de omzet van de organisatie.

Organisaties maken kosten bij het leveren van hun producten en/of diensten aan klanten. Dat is niet erg want dit krijgen ze middels de prijs die de klant hiervoor betaalt gecompenseerd. Er kan echter een flinke tijd overheen gaan voordat de inkomsten binnen komen (ook na dat de factuur gestuurd is). Om binnen deze periode aan de verplichtingen te kunnen voldoen hebben organisaties zaak behoefte aan krediet.

Bij veel banken krijgen organisaties bij een debiteurenfinanciering een voorschot tot maximaal 90% van de openstaande facturen. Daarbij wordt scherp gekeken naar de kwaliteit van de debiteurenportefeuille. Het moet gaan om een afgeronde levering of prestatie, de vordering moet juridisch afdwingbaar zijn en de openstaande factuur moet goed geadministreerd zijn. Daarnaast worden alleen de openstaande business to business facturen meegenomen en wordt een debiteurenfinanciering vaak pas verstrekt indien een organisatie een minimale omzet heeft van 5 miljoen euro.