Natuurrampen veroorzaken meer dan $300 miljard aan schade

30 augustus 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen jaar zorgden natuurrampen wereldwijd voor meer dan $300 miljard aan schade. Dat blijkt uit onderzoek van Aon.

Door klimaatverandering stijgt niet alleen de gemiddelde temperatuur op onze planeet, maar nemen de weersextremen ook toe. Denk hierbij aan hittegolven, hevige regenval, extreme droogte, bosbranden en tropische cyclonen. Oftewel, allemaal natuurrampen.

Naast dat deze natuurrampen dodelijke slachtoffers eisen, veroorzaken ze ook enorme materiële schade. En daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Zo berekenden de Aon-onderzoekers dat natuurrampen vorig jaar wereldwijd voor $313 miljard aan schade veroorzaakten.

Ontwikkeling van mondiale schadebedrag

In vergelijking met verschillende eerdere metingen viel de omvang van de schade vorig jaar nog enigszins mee. Zo ging het in 2021 om een totaalbedrag van $383 miljard, terwijl Aon in 2017 uitkwam op $584 miljard. Het recordjaar blijft tot op heden 2011, toen het bonnetje maar liefst $676 miljard bedroeg.

Desondanks is sinds de eerste meting wel degelijk een stijgende lijn te zien. Zo komt het gemiddelde van 2000 tot en met 2004 uit op $165 miljard, terwijl het gemiddelde van 2018 tot en met 2022 al uitkomt op $331 miljard, het dubbele dus. Het gemiddelde van de afgelopen 23 jaar ligt op $301 miljard.

Droogtes, overstromingen en windstormen

Om het totale mondiale schadebedrag voor 2022 vast te stellen, bepaalde Aon welke natuurrampen welke regio’s hebben getroffen en wat de kosten zijn van de schade. Daaruit blijkt dat orkaan Ian in Florida (Verenigde Staten) en de Caraïben met $95 miljard met afstand de meeste schade heeft veroorzaakt.

Schade door natuurrampen per regio

De VS werden ook getroffen door droogte, wat gepaard ging met een schadebedrag van $16 miljard. In Europa zorgde de droogte afgelopen jaar voor $22 miljard aan schade, terwijl het in China ging om een totaalbedrag van $7,6 miljard.

China werd tevens getroffen door flinke overstromingen, die $15 miljard aan schade tot gevolg hadden. Ook in Pakistan vonden overstromingen plaats die voor $15 miljard aan schade veroorzaakten. In Australië zorgden overstromingen voor een kostenpost van $8 miljard. Japan werd getroffen door een aardbeving in Fukushima, goed voor $9,1 miljard.

In het rapport is te lezen dat in Nederland de wind de meeste schade veroorzaakte. Dat geldt ook voor België, Denenmarken en Noorwegen. Duitsland werd tevens getroffen door windstormen, maar daarnaast ook door hevige onweersbuien.

Hoeveel miljarden keerden verzekeraars uit bij natuurrampschade

“Het groeiende aantal natuurverschijnselen dat aan klimaatverandering wordt toegedicht maakt de impact tastbaarder”, legt Sonja Janicijevic van Aon uit. “Naast economische schade zien wij ook ontwikkelingen die geleidelijk ontstaan, zoals droogte, die onze leefomgeving veranderen. De sociale impact daarvan moet niet onderschat worden.”

Verzekeraars

$313 miljard aan schade dus, maar wie draait er voor de kosten op? Uit onderzoek van Aon blijkt dat ruim een derde ($132 miljard) van de wereldwijde schade door natuurrampen vorig jaar vergoed werd door verzekeringsmaatschappijen.

Daarmee was 2022 een relatief duur jaar voor verzekeraars. Sinds 2000 keerden ze jaarlijks gemiddeld $84 miljard uit om schade veroorzaakt door natuurrampen te vergoeden. Het duurste jaar voor verzekeringsmaatschappijen was 2017, toen bij elkaar opgeteld $187 miljard werd uitgekeerd. Andere uitschieters waren 2011 ($185 miljard), 2005 ($160 miljard) en 2021 ($146 miljard).