Zalm wil blijven en ABN AMRO naar de beurs brengen

05 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

In een interview met het Amerikaanse Persbureau Bloomberg zegt Gerrit Zalm dat hij graag nog een termijn bestuursvoorzitter van ABN AMRO wil blijven. Zijn huidige termijn loopt eind 2014 af.

De oud-minister zegt: "na 4,5 jaar voel ik me echt een bankier en zo lijken anderen binnen de bank het ook te zien. Ik zou graag nog een termijn blijven vanaf 2014. Laten we afwachten of de raad van commissarissen het daarmee eens is".

Politiek lijkt beursgang niet als voorkeurscenario te zien

De Nederlandse staat gaat ABN AMRO dat in 2008 voor €16,8 miljard in staatshanden kwam niet eerder dan in 2014 verkopen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat de komende weken zijn strategie met de Tweede Kamer bespreken. Op verzoek van verschillende partijen neemt hij ook andere opties dan beursgang in beschouwing.

Het lijkt erop dat ABN AMRO voorlopig niet naar de beurs gaat. "Daar zijn de marktomstandigheden niet naar", zei Dijsselbloem eerder dit jaar in maart. "Het naar de beurs gaan is nog helemaal niet zeker".

Regeringspartij PvdA ziet een beursgang niet als eerste optie. Zij is meer geneigd om ABN AMRO voor de helft in handen van de Staat te laten en het resterende deel te verkopen aan institutionele beleggers.

Zalm ziet beursgang als beste optie voor ABN AMRO

Bestuursvoorzitter Zalm gaf in het interview nog een keer aan dat in zijn ogen de beste optie is de bank naar de beurs te brengen. Volgens Zalm is ABN AMRO er klaar voor om eind volgend jaar of begin 2015 de markt op te gaan. Hij ziet "niet veel andere keuzes". Wel zou de overheid een minderheidsbelang kunnen houden om te gebruiken bij ongewenste of vijandige overname pogingen. Al in augustus 2012 zei Zalm, als reactie op de ideeën van de PvdA, dat beursgang op termijn de beste optie is.

De voormalige minister van Financiën Gerrit Zalm werd eind 2008 aangesteld als bestuurder bij ABN AMRO. Vanaf 28 februari 2009 is hij bestuursvoorzitter. De afgelopen jaren werd de fusie met de Nederlandse bankonderdelen van Fortis voltooid en werd het aantal personeelsleden van de bank met een kwart verminderd.