VEH: DNB kan meer doen voor concurrentie op hypotheekmarkt

25 juni 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Nederlandse huiseigenaren hebben al enkele jaren miljarden te veel aan hypotheekrente betaald omdat er te weinig concurrentie is op de hypotheekmarkt. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis directeur Rob Mulder eerder deze week in zijn blog. Volgens hem moet De Nederlandsche Bank meer doen om concurrentie te stimuleren.

De Nederlandse hypotheekmarkt wordt gedomineerd door een handjevol grote banken, waaronder Rabobank, ING en ABN AMRO. Volgens Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben zij er weinig belang bij om onderling te concurreren, en blijven de hypotheekrentes daardoor hoger dan eigenlijk nodig. “Hierdoor hebben Nederlandse huiseigenaren in enkele jaren al meer dan zes miljard euro te veel betaald aan hypotheekrente”, stelt Mulder.

Volgens Mulder zijn de hoge overwinsten “al jaren een doorn in het oog” voor VEH. Het is volgens de belangenorganisatie tijd dat De Nederlandsche Bank (DNB) meer concurrentie op de hypotheekmarkt gaat stimuleren. De centrale bank kan volgens Mulder per direct op drie manieren de Nederlandse markt aantrekkelijker maken voor buitenlandse geldverstrekkers:

  1. Uit een recent onderzoek van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) blijkt dat een belangrijke drempel voor buitenlandse geldverstrekkers het aanvragen van een Nederlandse Bankvergunning is. Mulder schrijft: “Het aanvragen van zo'n vergunning duurt lang, kost erg veel geld en de uitkomst is onvoorspelbaar. Daarbij worden aan grote en kleine banken dezelfde eisen gesteld, waardoor kleinere toetreders onevenredig worden belast. Aangezien DNB deze vergunningen verstrekt, kan de bank vanaf morgen gaan werken aan een snellere, minder geldverslindende, en vooral meer gedifferentieerde en voorspelbare procedure.”
  2. Hetzelfde onderzoek toont daarnaast aan dat buitenlandse aanbieders Nederland meiden vanwege het onvoorspelbare overheidsbeleid als het gaat om de Nederlandse woning- en hypotheekmarkten. Mulder stelt: “DNB draagt helaas zelf ook aan deze onvoorspelbaarheid bij door als officiële instelling het officiële regeringsbeleid met enige regelmaat te bekritiseren en verdergaande maatregelen te bepleiten, zoals met betrekking tot de maximale hypotheek. Door te stoppen met onnodig onrust zaaien, kan DNB direct bijdragen aan een gunstiger klimaat voor buitenlandse toetreders.”
  3. Als laatste noemt Mulder het grote internationale netwerk en bereik van DNB. Ook de toegang tot de internationale pers kan worden benut. De belangenbehartiger schrijft: “Het zou enorm helpen als DNB aan buitenlandse geldverstrekkers zou uitleggen dat de Nederlandse hypotheekmarkt internationaal zeer solide is (de minste wanbetalers van de hele wereld) en dat bovendien de verplichte annuïtaire aflossing er voor zorgt dat, bij een inflatie van 2%, de hypotheek van starters na vijf jaar is gedaald tot 80% van de woningwaarde.”

“Vereniging Eigen Huis constateert al jaren dat er te weinig concurrentie is op de Nederlandse hypotheekmarkt. De Nederlandsche Bank kan hier iets aan doen. In dat geval is DNB-president Klaas Knot zijn gewicht in goudstaven waard”, sluit Mulder af.