RBS en Lloyd’s slagen maar net voor stresstest BoE

19 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Britse banken Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyd’s zijn maar net geslaagd voor de stresstest waaraan de Bank of England (BoE) ze heeft onderworpen. Beide banken moeten hun kapitaalbuffers versterken. De centrale bank is tevreden over de plannen die deze twee banken daarvoor hebben gemaakt. Dat maakte de Bank of England (BoE)  bekend.

Bank of Engeland presenteert resultaten stresstest

De Bank of England (BoE) publiceerde eerder deze week de resultaten van een stresstest die werd uitgevoerd op de acht grootste Britse banken en coöperatieve hypotheekverstrekkers (building society’s). De centrale bank heeft de balans van deze financiële concerns geanalyseerd in een aantal scenario’s. Zo is onderzocht of ze bestand zijn tegen bijvoorbeeld een sterke daling van de woningprijzen of tegen een hevige rentestijging of –daling.

RBS en Lloyd’s moesten met extra plannen komen

Bij vijf van de acht financiële concerns die de Bank of England (BoE) heeft onderzocht bleken de kapitaalbuffers hoog genoeg. Bij Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyd’s was dat in eerste instantie niet het geval. De twee banken hebben een plan ingediend om hun kapitaalbuffers te versterken. De Bank of England (BoE) nam daar genoegen mee en liet weten tevreden te zijn over deze plannen.  Alleen Co-operative Bank is gezakt voor de stresstest en zal extra maatregelen moeten nemen om zijn balans te versterken. De bank moet een nieuw plan indienen bij de centrale bank.

Weerbaar, maar gevaren liggen op de loer

De Bank of England (BoE) concludeert dat de Britse financiële sector genoeg weerbaar is tegen hevige schokken. Tegelijkertijd waarschuwt de Bank of England (BoE) in zijn halfjaarlijkse Financial Stability Report dat de aanhoudend lage groei en lage inflatie in de eurozone risico’s voor de Britse economie en de stabiliteit van het financiële systeem in zich dragen.

De Bank of England (BoE) sprak ook zijn bezorgdheid uit over een mogelijke reprise van 2011 en 2012, toen zorgen over de houdbaarheid van de eurozone de financieringskosten voor banken in het Verenigd Koninkrijk sterk lieten stijgen en het consumenten- en ondernemersvertrouwen beschadigden. De beleidsmakers van de centrale bank stellen ook dat er negatieve gevolgen kunnen optreden voor het Verenigd Koninkrijk, als beleggers hun vertrouwen verliezen in het vermogen van de Europese Centrale Bank (ECB) en andere instituties van de eurozone om de schulden van de eurozone landen terug te dringen en andere noodzakelijke aanpassingen in het eurogebied te realiseren.