Transactietaks in 2016, Pensioenfondsen fel tegen

07 mei 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

De financiële transactietaks (ftt) die elf landen willen gaan heffen komt er in 2016. Dat heeft de Franse minister van Financiën gezegd na afloop van de Eurogroep bijeenkomst, schrijft persbureau Bloomberg. Aanvankelijk zou de belasting op financiële transacties begin van dit jaar worden ingevoerd. De elf deelnemende landen, waaronder naast Frankrijk ook Duitsland, Italië en Spanje werden het echter niet eens of de transactietaks ook op derivaten zou worden geheven. Verder was men het niet eens over welk land de opbrengst krijgt: het land waar het handelende bedrijf vandaan komt, of daar waar de beurs is gevestigd.

Zorgen over uittocht bedrijven

Volgens de Franse minister Sapin hebben de landen nu besloten om op de handel in een aantal soort derivaten de belasting te heffen. “Welke precies moeten we nu gaan bepalen”, zei Sapin volgens persbureau Bloomberg. In de gesprekken worden ook de lidstaten van de Europese Unie betrokken die de financiële transactietaks (ftt) niet willen, zoals Nederland, Groot Brittannië en Malta. “Net als de landen die voor de transactietaks zijn, hebben wij dezelfde zorgen: we hopen dat de bedrijvigheid niet ergens anders naartoe gaat”, zei de Maltese minister Edward Scicluna. Onder meer Duitsland heeft altijd gesteld dat de beslissing voor de transactietaks geen uittocht van bedrijven mag veroorzaken.

Europese pensioenfondsen fel tegen taks

De belasting van 0,1% op aandelentransacties moet de deelnemende landen €30 miljard tot €35 miljard aan inkomsten gaan opleveren. Het doel is om de Europese markt te versterken en onverantwoordelijke aandelenhandel, zoals flitstransacties, te bemoeilijken. Pensioenfondsen hebben inmiddels laten weten dat zij fel gekant blijven tegen de invoering van de financiële transactietaks (ftt). De pensioenfondsen vrezen dat hun deelnemers voor de kosten zullen opdraaien. Dat heeft de Europese brancheorganisatie Pensions Europe bekend gemaakt naar aanleiding van het akkoord om de transactietaks per 2016 in te voeren.

Europese pensioendeelnemers betalen voor de crisis

“De alsmaar toenemende stijging van de kosten zal uiteindelijk worden betaald door de pensioendeelnemers via hogere bijdragen en lagere uitkeringen. Er is geen reden om Europese pensioendeelnemers te laten betalen voor de crisis. Zij hebben deze niet veroorzaakt, maar er juist veel last van”, zegt Matti Leppälä, voorzitter van de belangengroep, waar de Pensioenfederatie deel van uitmaakt. De pensioenfondsen hebben er ernstig bezwaar tegen dat voor hen geen uitzondering is gemaakt. Dat was voor Nederland de reden om niet aan de financiële transactietaks (ftt) mee te doen. Echter ook als er wel een uitzondering zou worden gemaakt voor de fondsen, dan zullen de transacties van de pensioenfondsen op de financiële markten toch beïnvloed worden door de transactietaks. De pensioenfondsen zijn dan ook bang dat de kosten uiteindelijk aan hen worden doorberekend.

Minister Dijsselbloem sceptisch over plannen

Ook Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is sceptisch over de plannen tot invoering van de transactietaks. Dijsselbloem vindt dat invoering van de transactietaks niet veel zal helpen om de onrust op de financiële markten tegen te gaan. Nederland wil alleen aan een transactietaks deelnemen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, met name een vrijwaring voor Nederlandse pensioenfondsen.