ING begeeft zich steeds nadrukkelijker in Open Banking ecosysteem

27 februari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Via dochteronderneming Yolt Technology Services (YTS) begeeft ING zich steeds nadrukkelijker in het Open Banking ecosysteem. YTS organiseert vanuit één centraal punt API-verbindingen met de vier grootste Nederlandse consumentenbanken, aangevuld met challengers Bunq en Revolut. Naar eigen zeggen verwerkt het bedrijf inmiddels meer dan veertien miljoen ‘API-calls’ per week. 

De wettelijke verplichting voor banken dat zij techbedrijven toegang moeten geven tot hun systemen is er al een tijdje, maar de EU was vergeten om communicatiestandaarden op te zetten. Het gevolg was dat elke partij eigen API-standaarden ging gebruiken, waardoor een soort Babylonische spraakverwarring ontstond. Kwade tongen beweren weleens dat dit met opzet gebeurde, omdat banken er nog niet voldoende klaar voor waren of omdat ze er eigenlijk nog geen zin in hadden. 

Bankdekking +90%

Een aantal bedrijven is daar slim op ingesprongen door al die verschillende standaarden te ontrafelen en toegankelijk te maken via één grote toegangspoort. In deze bedrijven wordt grof geld geïnvesteerd, omdat ze een belofte zijn voor de toekomst. Yolt Technology Services – een dochteronderneming van ING en vooral bekend van de financiële huishoud-app Yolt – is één van deze partijen die optreden als ‘verkeersleider’. YTS biedt sinds deze week een API-dekking aan van 90% onder de Nederlandse banken. ABN AMRO, ING, Rabobank, alle dochters van de Volksbank, Bunq en Revolut zijn voor techbedrijven en collega-banken te benaderen via de ‘master-API’ van YTS.

“Het is mooi om de groeiende vraag naar PSD2 API connecties te zien in onze thuismarkt Nederland. Dit toont aan dat bedrijven de voordelen van open banking ontdekken in een steeds concurrerender wordende markt”, zegt Leon Muis, Chief Business Officer bij Yolt Technology Services. “Met de Nederlandse API-connecties die nu volledig live staan voor onze Nederlandse klanten zijn we klaar om meer bedrijven in Nederland te helpen bij het investeren in de toekomst van open banking.”

Naar eigen zeggen verwerkt YTS ondertussen al veertien miljoen API-calls per week. Ofwel, er wordt veertien miljoen keer ergens op een deur geklopt met de vraag of ze binnen mogen komen, waarna YTS hen de sleutel geeft. YTS is bovendien niet alleen actief in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk biedt YTS een bankdekking van 95% aan. In Frankrijk en Italië timmert de onderneming aan de weg en Spanje en België worden binnenkort aangesloten. Voor ING zal het zaak zijn om YTS stevig tegen zich aan te blijven drukken, omdat dergelijke bedrijven een fundamentele rol gaan spelen binnen het Open Banking ecosysteem, inclusief bijbehorende financiële waardering.