Kredietwaardigheid achttien Turkse banken verlaagd

30 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van achttien Turkse banken en nog twee Turkse financiële instellingen verlaagd. Het is opnieuw een praktische uiting van de zorgen die momenteel bestaan over de Turkse economie en kredietwaardigheid.

Sinds enkele weken staat Turkije hevig in de belangstelling van veel financiële media. Er bestaat veel onzekerheid over de staat van de economie. De Turkse lira herwon iets van zijn waarde na het dieptepunt medio augustus, maar is inmiddels weer aan het wegzakken tegenover de euro en de dollar. De ECB uitte al haar zorgen over de staat van de Turkse bankensector. Kredietbeoordelaar Moody’s doet daar nu een flinke schep bovenop door de kredietwaardigheid van achttien Turkse banken naar beneden bij te schalen. Enkele banken worden zelfs twee stappen tegelijk teruggezet.

Zwakke vooruitzichten volgens Moody’s

Het onderliggende probleem is dat de Turkse economie de afgelopen jaren stevig is gegroeid op basis van geld dat geleend is in hoofdzakelijk dollars, vanwege de aantrekkelijke rente. De Turkse lira is dit jaar echter al bijna de helft van zijn waarde verloren, waardoor het steeds lastiger wordt om in dollars aangegane verplichtingen terug te betalen. Daar overheen komt nog het diplomatieke conflict met de USA over een predikant die Turkije niet wil vrijlaten, wat zorgt voor handelsrestricties op Turks aluminium en staal. Volgens data van Moody’s is het vertrouwen in de Turkse economie op het laagste punt in tien jaar tijd. Moody’s bestempelt de vooruitzichten als ‘zwak’.

"Een negatiever beleggerssentiment kan zorgen voor minder zakelijke kredietverstrekking", schrijft Moody's in een persverklaring. Daarbij bestaan er ernstige zorgen over de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank, die geleid wordt door de schoonzoon van president Erdogan.

Depositogarantiestelsel

Ondertussen in Nederland heeft Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) een set vragen opgesteld richting de minister van Financiën over risico’s voor Nederland in termen van depositogaranties. Hij vraagt zich onder andere af of “Nederlandse toezichthouders, net als hun Oostenrijkse collega’s, een verscherpte aandacht voor Turkse banken in Nederland [hebben]”. Volgen Omtzigt hebben vijf Turkse banken een hoofdkantoor in Nederland, te weten Credit Europe, Anadolubank, Garantibank, Demir-Halk en Yapi Kredi Bank, alle gevestigd in Amsterdam. Dat maakt dat zij onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen.