Einde van Google Wallet in zicht door komst Apple Pay?

11 november 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Nu alle aandacht op Apple Pay is gericht, heeft de krant “The Guardian” het over de mogelijke ondergang van Google Wallet. Hoeveel gebruikers heeft Google Wallet eigenlijk? Een artikel van Hello Bank uit hun trendoverzicht digital banking.

Hoewel Android-smartphones al sinds 2010 over de NFC-technologie beschikken, duurde het nog een jaar voor de betalingsoplossing Google Wallet het licht zag. Op dat ogenblik was het de bedoeling om het draadloos betalen in verkooppunten in de Verenigde Staten een flinke duw in de rug te geven. Is het resultaat bereikt?

“The Guardian” stelt de vraag: hoeveel gebruikers heeft Google Wallet? In feite heeft Google nooit echt cijfers vrijgegeven over het gebruik van zijn financiële dienst. De Britse krant trok dus zelf op onderzoek uit. Ze keek naar het aantal downloads van de mobiele app en vergeleek dit met de commentaren en toegekende scores. Conclusie: in Noord-Amerika zouden momenteel 16,4 miljoen actieve gebruikers zijn. Of slechts 19% van al wie over een Android-toestel beschikt. Een succes kan je dit moeilijk noemen. Misschien verklaart dit waarom Google Wallet sinds zijn lancering nog nauwelijks of niet is geëvolueerd. En niet op zoek is gegaan naar nieuwe partners.

Eind van Google Wallet

Eén van de mogelijke verklaringen voor het gebrek aan succes van Google Wallet is de uiterst trage invoering van NFC-terminals. Volgens cijfers van Gartner waren er vorig jaar nauwelijks 100.000 geïnstalleerd in de Verenigde Staten. Die situatie zou moeten veranderden wanneer in 2015 de chipkaart in de VS de norm wordt. De handelaars zullen wel verplicht zijn om een aangepaste terminal in huis te halen. Die is dan meteen ook voorzien van NFC, een technologie die tot nu toe nog weinig gebruikt wordt, hoewel wereldwijd de meeste smartphones ermee zijn uitgerust. Google wou dus iedereen voor zijn, maar riskeert nu met zijn elektronische portemonnee op een fiasco af te stevenen. Apple lijkt de betekenis van “haast je langzaam” beter begrepen te hebben. Het heeft slim het juiste moment afgewacht om Apple Pay te lanceren.

Ten slotte moet Google Wallet nog een ander obstakel overwinnen, het beveiligingsmechanisme. Terwijl Apple Pay bij hoog en bij laag zweert dat het geen zicht heeft op je persoonlijke gegevens (die blijven veilig bij je bank/kaartbeheerder) handelt Google zelf de hele transactie van begin tot eind af. Google “ziet” dus elke transactie. En wie wil nu zijn rekeningen open en bloot aan Google tonen?